Haberler

Davutoğlu: Cumhurbaşkanlarının kullanması için Turgut Özal döneminde alınan uçak satıldı, Brezilya’da içinde kokain yakalandı

17 Kasım 2022 15:18

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin uyuşturucu ile mücadele eylem planını açıkladığı toplantıda “Son 30 yılın cumhurbaşkanlarını taşıyan uçak müzede teşhir olarak sunulması gerekirken bu uçak içinde kokainle yakalandı ve Brezilya’da el kondu”  dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin uyuşturucu ile mücadele eylem planını açıkladı. Davutoğlu'nun Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı uçağı olarak yıllarca kullanıldıktan sonra satılan ve 2021 yılının Ağustos ayında Brezilya’da kokainle yakalanıp el konulan uçakla ilgili açıklaması dikkat çekti. 

"Bu millet bunu unutmaz"

Turgut Özal döneminde cumhurbaşkanlarının kullanması için alınan uçağın bir şirkete satılması ve Brezilya'da uyuşturucu ile yakalanmasına ilişkin olarak Ahmet Davutoğlu, “Bu ülke adına utanç duyduğum bir olayı anlatmak istiyorum” diyerek şunları söyledi:

"Bu ülke adına utanç duyduğum bir olayı anlatmak istiyorum: Rahmetli Özal ilk defa Cumhurbaşkanları kullansın diye bir uçak almıştı. Üzerinde ay yıldız olan Türkiye’yi temsil eden bir uçak, ben de kullandım bu uçağı. Bu uçak bir şirkete 1,5 milyar dolara satılmış ve bu uçak Brezilya’da içinde kokain yakalanarak el konuluyor.

Son 30 yılın cumhurbaşkanlarını taşıyan uçak müzede teşhir olarak sunulması gerekirken bu uçak içinde kokainle yakalandı ve Brezilya’da el kondu. Üzerinde ay yıldız olan uçak kokainle yakalandı. Eğer bu uçak bu şekilde yakalandıktan sonra İçişleri bakanı o koltukta oturuyorsa ve cumhurbaşkanının sesi çıkmıyorsa kimse milli haysiyetten bahsedemez. Şimdi nerede bu uçak ne oldu o dava biliyor muyuz? Basını kontrol ederseniz, yayın yasağı getirirseniz bir süre bu olayı göz ardı edebilirsiniz ama bu millet bunu unutmaz." 

"Eğer birçok bakanın yanında uyuşturucu baronu olarak bilinen kişilerle resimleri varsa tuz, kokmanın ötesine geçmiş demektir"

Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

“Uyuşturucu meselesi, sadece bir asayiş, güvenlik meselesi değildir. Sadece bir sağlık meselesi de değildir. Sadece bir aile huzuru meselesi de değildir. Hepsini kapsayan, derinlikli, yaygın, nesilleri, mekanları, zamanı aşan bir sorundur. Dolayısıyla uyuşturucuyla mücadele konusunu ele alırken uzun vadeli, kapsayıcı, kuşatıcı yol tarif etmek gerekir.

Uyuşturucu meselesi, uyuşturucuyla mücadele meselesi; ülkemiz açısından bir milli güvenlik, gerçek bir milli beka meselesi varsa işte milli bekası odur. Gençlerimiz açısından bir varoluş meselesidir. Hafife alınamaz. Eğer iktidar partisinin genel merkezinde dahi ‘pudra şekeri’ diyerek uyuşturucu tüketiliyorsa tuz baştan kokmuş demektir. Eğer birçok bakanın yanında uyuşturucu baronu olarak bilinen kişilerle resimleri varsa tuz, kokmanın ötesine geçmiş demektir.

"Uyuşturucu bağlamında toplam şüpheli sayısı şu anda toplam şüpheli sayısı 284 bin 604"

2016’da uyuşturucu bağlamında toplam şüpheli sayısı 114 bin 276 iken şu anda toplam şüpheli sayısı 284 bin 604’tür. Olay sayısı, 81 binden 215 bine çıkmış. Yakalanan eroin miktarı, 5 bin 500 kilogramdan takriben geçen sene 22 bin 204 kilograma çıkmış. Yakalanan kokain miktarı 845’ten 2 bin 841’e, yakalanan metamfetamin miktarı 251 kilogramdan tam 8 bin 660 kilograma çıkmış. Bu, her gün artıyor. Şu denemez, ‘Demek ki iyi mücadele ediliyor’. Hayır. Bir ülkede tutuklarının üçte birin uyuşturucuyla bağlantılıysa artık bu mesele çığırından çıkmış demektir.

Ülke içinde hamaset yapanlar, her konu açıldığında millilikten, yerlilikten, dünya lideri olmaktan bahsedenler, bunun hesabını verecekler. Millet vicdanı bunu kabul etmez. Bu uçak nerede şimdi, bu uçak? Ne oldu o dava? Hangi iş adamı kimi kiraladı da Türkiye Cumhuriyeti’nin haysiyeti ayaklar altına alındı? Basını kontrol ederseniz, yayın yasakları getirirseniz böyle olayları bir müddet göz ardı edebilirsiniz. Ama bu olaylar milletin vicdanından kopmaz.

"Tam saha markajı olmadan uyuşturucu engellenemez"

Eğer bir ülkede uyuşturucu kullanımı ilkokula kadar inmişse, belli mahalleler uyuşturucu ile anılır hâle gelmişse, şehirlerimizde her bir köşede oğlunun kızının uyuşturucudan yaşadığı çileleri anlatan anne ve babalar görüyorsak şimdi harekete geçme zamanı. Eğitimden başlayarak toplumun her katmanında, her mahallesinde, sokağında bir bilinçlenme ve farkındalık kampanyası seferberliği başlatacağız. Tam saha markajı olmadan uyuşturucu engellenemez.

Masum çocuklarımız uyuşturucu tacirlerinin hedefi hâline gelmişse Ankara’da kimse nutuk atamaz. Kimse ‘Türkiye Yüzyılı’ diyerek hamasetle, rakamlar üzerinden oynayarak bir şeyler yapamazlar. Her bir gencimiz kıymetli. Bir süzgeç stratejisi uygulayacağız, koruyucu ve önleyici politikalar alanında. Beş aşamalı bir süzgeç stratejisi. Birinci aşama, uyuşturucuyu kaynağında engellemek. O ülkelerle konuşarak, gerekirse oralara özel timler göndererek kaynağında engellemek. Kaynağında engellemeye çalışacağız. Asya içlerinden Latin Amerika içlerine kadar. Olmadı, o süzgeçten geçti mi, rotasını takip edeceğiz. Bazı organize suç örgütü lideri olarak ilan edenlerin tayin ettiği rotalara bakın, eğer onlar biliyorsa yetkililer nasıl bilmez bu rotaları? O güzergahta, yolda Türkiye’yi, gençlerimizi tehdit eden ne varsa, gerekirse açık denizlerde fiili operasyonlar yapacağız. Kimseye de hesap vermeyiz.

Üçüncüsü; limanlar, havaalanları, kara yolu girişleri, oradan geçenler o süzgece takılacaklar. Bugün bazı limanların uyuşturucu üsleri hâline geldiği açıktan söyleniyorsa ve hatta bu sebeple bazı görevlilerin yer değiştirdiği ifade ediliyorsa bunlara hesap sormak lazım. O limanlar, Türkiye Cumhuriyeti limanları, havaalanları, kara yolu girişleri, uyuşturucu tacirlerinin ve onların piyonlarının ellerini kollarını sallayarak uyuşturucu trafiği yönettikleri yerler olmaktan çıkacak.

Limanlardan da diyelim geçti, dördüncü olarak, Türkiye içindeki bütün uyuşturucu dağıtım kanalları yerle bir edilecek. Bunun için özel bir kurumsal birim kuracağız. Birimin adı, uyuşturucuyla anılmasın diye ‘UYUM, Uyuşturucu ile Mücadele Merkezi’.

Eğer oradan geçerse beşinci aşamada, o masum tüketici pozisyonunda olan masum gençlere ulaşması, o kanallar, o network tümüyle tasfiye edilecek. Öyle engeller koyacağız ki o torbacı denenler, uyuşturucu taşıyanlar, bunu tüketiciye ulaştıramayacaklar.

"Biz, bataklığı kurutacağız"

Uyuşturucu baronları diğer baronlar gibi bu ülkenin kanını emen, kaynaklarını tüketen bir zümre olarak rahatça hareket alanı bulabiliyorlar da şu veya bu şekilde buna bağımlı hâle gelmiş gençler, onların torbacı diye tanımladığı sıradan kişiler tutuklanıyorsa buna, ‘sivrisinek avlamak’ denir. Biz, bataklığı kurutacağız.

Bağımlı hâle gelen vatandaşlarımızı, gençlerimizi tam bir şefkatle kucaklayacağız. Uyuşturucu baronlarına devletin kudret elini uygulayacağız, bir şekilde uyuşturucu belasına tutulmuş masum gençlerimize devletin şefkat ve merhamet elini uzatacağız. Onları için ‘BİZİM’ dediğimiz ‘Bağımlılık İzleme ve İyileştirme Merkezi’ kuracağız. Adını ‘BİZİM’ koyduk. Bizim, o gençler bizim.

"Sahipsiz değilsiniz"

Buradan gençlerimize, uyuşturucu bağımlısı gençlerin anne ve babalarına sesleniyorum: Siz, sahipsiz değilsiniz. Birileri uyuşturucu baronlarına sahip çıkabilir. Biz, sizlere sahip çıkacağız. Ülkenin her bir yanından bu feryadı yükselten vatandaşlarımıza da sesleniyorum: Size ihtiyacımız var. Bu mücadele sadece devlet tarafından yürütülecek bir mücadele değildir. Bu mücadele, toplumun topyekûn bir seferberliği ile çözülebilecek bir mücadeledir. Devletin içinde olduğu bir mücadeledir. Biz, bu mücadelenin gereğini yapmaya hazırız.”

TIKLAYIN | Brezilya’da 1.3 ton kokain çıkan o uçak, Türkiye tarihine geçen hangi iki seferi yapmıştı?

TIKLAYIN | İçinden 24 valiz kokain çıkan Türk uçağı, Brezilya devletine geçti

TIKLAYIN | Türk firmanın İspanya vatandaşına kiraladığı jetten valizler dolusu kokain ele geçirildi