19 Ağustos 2020 16:25
Köln
Dünya Sağlık Örgütü endişe verici rakamlar açıklarken, yapılan yeni bir uluslararası araştırma, Covid-19 tedavisinde umut verici sonuçlar elde etti. Sonuçları EBioMedicine adlı sektör dergisinde yayınlanan araştırma, Covid-19’a yakalanan kişilerin bağışıklık sistemi ile hastalığın seyri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Alman Friedrich-Alexander Üniversitesi’nin de katıldığı bu araştırmaya göre Covid-19, akyuvarları harekete geçirerek damarlarda kümelenmeye ve ağlar oluşmasına neden oluyor. Akyuvarlar bu ağları kan plazmasına aktarıp damarların tıkanmasına yol açıyor. Ve böylece neredeyse tedavisi mümkün olmayan komplikasyonlar oluşuyor. Tıpkı tromboz hastalığında olduğu gibi, damar tıkanıklığı da kanın pıhtılaşmasına neden oluyor. Ancak Covid-19'da bu direkt bağışıklık hücrelerini olumsuz etkiliyor. O yüzden araştırmacılar bu duruma “bağışıklık trombozu” adını vermişler. Bağışıklık trombozu oluşunca akciğerler yeterince çalışamıyor ve vücut oksijensiz kalıyor. Daha önce hastaların pek çoğunun emboli ve tromboz nedeniyle hayatını kaybettiği tespit edilmişti.
Akyuvarların damarlarda kümelenmesi vücudun alışkın olduğu bir durum ancak Covid-19 sadece bir organ ya da bir organın belli bir bölümüne saldırmıyor. Çok sayıda organa ait çok sayıda damarı etkiliyor. Özellikle de “mikro damar” denilen ve akciğerde bulunan çok ince, hatta tıkanması çok güç olan damarlara kadar ulaşıyor.
Çok sayıda otopsi sonucu ile Koronavirüs'e yakalanan ve hastalığı farklı ağırlıkta geçiren kişilerden alınan kan örnekleri karşılaştırılarak yapılan bu araştırma Covid-19’un tedavisi için bir mihenk taşı sayılabilir.
Uzmanlar, Covid-19’u ağır geçiren hastaları, damar tıkanıklığına neden olan ağların oluşumunu önlemek amacıyla, akyuvarların yoğunlaşmasını durdurarak tedavi etmenin mümkün olacağını söylüyorlar. Bunun için iki ilacın adı geçiyor. Biri pıhtılaşmayı önlemek için sıkça kullanılan Heparin, ki bu ilaç bazı ülkelerde Korona tedavisinde kullanılıyor, uzmanlar ağır durumlarda dozun artırılmasının mümkün olacağını ifade ediyorlar. Bir diğeri ise Dexamethason. Dexamethason’un etkili enzimler ile mücadele ettiği biliniyor. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre de ölüm oranını düşürdüğü iddia ediliyor. Bütün bu bilgiler ışığında doktorların Covid-19’a yönelik bir tedavi yöntemi geliştirilmesi bekleniyor.
Viyana Üniversitesi, gargara yöntemi ile uygulanacak bir test geliştirdi. Bu yöntem ile kişiye bir solüsyon veriliyor ve bu solüsyon ile bir dakika boyunca gargara yaptırılıyor. Gargara ile ağız ve boğazda bulunan partiküller bu solüsyona geçiyor, tıpkı çubuğa geçtiği gibi. Sonra bu solüsyon laboratuvara gönderiliyor ve orada içinde Koronavirüs olup olmadığı analiz ediliyor. Bu yöntem ile daha hızlı çalışmanın mümkün olacağı, bir kerede on ayrı örneğin laboratuvarda test edilebileceği belirtiliyor. Özellikle çocukların test edilmesinin bu yöntem ile daha kolay olacağı, hatta herkesin evde kendisinin de yapıp laboratuvara gönderebileceği kaydediliyor. Viyana Üniversitesi ilkbaharda bir pilot proje ile gargara yöntemini denedi ve çubukla örnek alınarak yapılan yöntem ile aynı sonuçlar alındığını ortaya koydu. Ancak Üniversite çalışanları emin olmak istedikleri için daha büyük bir grup ile yöntemi yeniden deneyecekler.
© Tüm hakları saklıdır.