Haberler

Cinsel istismara uğradığı için emniyete başvurmuştu; 14 yaşındaki kız çocuğunun dini nikâhla evlendirilme görüntüleri ortaya çıktı

Cafer C., "Reşit olmayan kişi ile birlikte olmak" gerekçesiyle tutuklandı

21 Ekim 2019 13:54

İstanbul Arnavutköy'de 14 yaşındaki Vahide M. adlı kız çocuğuna tecavüz ettiği iddia edilen Cafer Ç. tutuklandı. 14 yaşındaki kız çocuğunun, bir süre önce Cafer Ç. ile dini nikâhla evlendirildiği ortaya çıktı.

Olay, Arnavutköy Atatürk Mahallesi'nde yaşandı. Bir yardım kuruluşuna ulaşarak, tecavüze uğradığını söyleyen Suriyeli 14 yaşındaki Vahide M., isimli kız çocuğunun iddiası üzerine konu emniyete bildirildi.

Ev sahiplerinin oğlu 35 yaşındaki Cafer Ç. tarafından defalarca tecavüze uğradığını söyleyen kız çocuğu ve annesi, yardım kuruluşunun da desteğiyle başka bir eve taşındı. Olayın sosyal medyaya da yayılması üzerine çalışma başlatan emniyet ekipleri, tecavüz şüphelisini gözaltına aldı. Kız çocuğu ile annesinin yanı sıra, onlardan ayrı yaşayan baba da ifadelerine başvurulmak üzere polis merkezine getirildi.

Aile kızlarının kaçırıldığını öne sürdü 

Şüpheli Cafer Ç.'nin emniyetteki ifadesinde, kiracıları olan Vahide M.'nin yaşının ailesi tarafından 17 olarak söylendiğini öne sürdü. Cafer Ç.,  5 ay önce ailesinin de rızasıyla Sultangazi'de kıyılan imam nikâhıyla evlendiklerini iddia etti. Kız çocuğunun ve ailesinin ise, Cafer Ç.'nin kendilerini tehdit ederek kızlarını kaçırdığı, yeğenlerinin polis olduğunu ve şikâyetçi olmaları durumunda hiçbir sonuç alamayacaklarını söylediği için polise gitmekten çekindikleri yönünde ifade verdikleri öğrenildi.

Aile, kızlarının defalarca tecavüze uğrayarak, çok kez şiddete maruz kaldığını da öne sürdü. Şüpheli Cafer Ç. emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Cafer Ç., "Reşit olmayan kişi ile birlikte olmak" gerekçesiyle tutuklandı.

'Düğün görüntüleri' ortaya çıktı 

Vahide M.'nin bir süre önce Cafer C. ile dini nikahla evlendirilmesine ilişkin görüntüler ortaya çıktı. Yaklaşık 1,5 ay önce çekilen görüntülerde iki aile de yer alıyor. 14 yaşındaki Suriyeli Vahide M.'nin gelinlik giydiği görülüyor. Vahide M.'nin bir süredir şiddet gördüğü için ailesinin şikayetçi olduğu da kaydediliyor. 

"Türkiye'de 3,5 milyon çocuk yaşta evlendirilen kız çocuğu var"

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Nazan Moroğlu, evlilik yaşının medeni kanuna göre 17 olduğunu belirterek, “Özellikle eğitim hakkından yoksun bırakmak ailenin çocuğuna karşı görevlerini yapmaması demektir. Bu bir anlamda suç da teşkil eder. Çünkü hukuk devletiyiz, evlilik yaşına gelmemiş 14 yaşındaki bir çocuk için 'evlendirilme' kavramı bile kullanılamaz. İmam nikahının her hangi bir resmi yansıması yoktur. Bütünüyle hukuka aykırıdır" dedi. Moroğlu, çocuk yaşta evlendirilen kız ve erkek çocukların ailelerinin suç işlediğini, çocukların ailelerinden alınacağına da dikkati çekti. 

Medeni kanuna göre 17 yaşın altında çocukların evlendirilmesi suç sayılırken, Hacettepe Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de 3,5 milyon çocuk yaşta evlendirilen kız çocuğu bulunuyor.