Haberler

CHP'li Özdemir: Depremle birlikte kurumlarımızın da enkaz altında kaldığını gördük

10 Mart 2023 14:59

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, “Kurumsuzlaşmayı, kadrosuzlaşmayı, kuralsızlaşmayı, kurumların içinin boşaltılmasını bu deprem tam anlamıyla ortaya çıkardı. İşte biz hep Merkez Bankası’nın, TÜİK'in içinin boşaltılmasından bahsederken bu afetle birlikte AFAD, Kızılay gibi çok kritik, hassas kurumlarımızın maalesef işlevsiz olduğunu gördük, hazırlıksız olduğunu gördük, içinin boşaltıldığını gördük. Yani bunların bütün maliyetini çok acı şekilde bu deprem ortaya koydu. Yurttaşlarımıza ve ülkemize çok ağır bedel ödetilmiş oldu” dedi.

Devlete olan bazı borçların yapılandırılmasını içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda dün kabul edildi. Teklifin görüşmeleri sırasında Genel Kurul’da söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, ekonominin daha istikrarsız ve öngörüsüz bir yapıya evrildiğini belirtti.

"Depremler kurumların içinin boşaltıldığını gösterdi"

Depremle beraber krizin daha da derinleştiğine dikkat çeken Özdemir, "Baktığımız zaman, şimdi burada bir de şunu ortaya çıkardı bu deprem; kurumsuzlaşmayı, kadrosuzlaşmayı, kuralsızlaşmayı, kurumların içinin boşaltılmasını bu deprem tam anlamıyla ortaya çıkardı. İşte biz hep Merkez Bankası’nın, TÜİK'in içinin boşaltılmasından bahsederken bu afetle birlikte AFAD, Kızılay gibi çok kritik, hassas kurumlarımızın maalesef işlevsiz olduğunu gördük, hazırlıksız olduğunu gördük, içinin boşaltıldığını gördük. Yani bunların bütün maliyetini çok acı şekilde bu deprem ortaya koydu. Yurttaşlarımıza ve ülkemize çok ağır bedel ödetilmiş oldu. AFAD'ın koordinasyonsuzluğu, plansızlığı, hazırlıksızlığı, gittiğimiz bölgelerde şahit olduklarımız, bölge vekillerinin burada bizlere anlattıkları, bütün kurumlarımızın maalesef bu durumda enkaz altında kaldığını ortaya koydu" dedi. 

“33 GÜN OLDU, HÂLÂ ÇADIR, HİJYEN, TEMİZ SU, SAĞLIKLI BESLENME SORUNLARI VAR”

Özdemir, deprem bölgelerinde hala temel ihtiyaçların giderilemediğini vurgulayarak şunları söyledi:

33 gün oldu, hâlâ çadır, maalesef hijyen ihtiyacı, temiz su, sağlıklı beslenme; bunlar çok ciddi sorunlar olarak görülüyor. Özellikle kadınlar ve çocuklar için ciddi sorunlar olduğunu da gündeme getirmek istiyorum.

"Toplanan yardımlar depremzedelere ulaşmıyor"

Fakat bir de şu var; farklı illere göç eden vatandaşlarımızın sorunları. Hâlâ kamu kurumları bu vatandaşların sorunlarıyla ilgilenmiyor. Bir kampanyayla yardımlar sunuldu ama ne kira destekleri ne de farklı destekler bu vatandaşlara ulaşmış değil. Resmi bir kayıt yok; vatandaşlar bilgisiz, bir belirsizlik, bir çaresizlik içindeler. Biz, İstanbul'u ziyaret ettiğimiz zamanda da hâlâ vatandaşların kiralık ev, barınma, iş talepleri ciddi şekilde karşılanmamış durumdaydı. Ya bu durum da -33 gün oldu- ne deprem bölgesindeki ne de göç eden vatandaşlarımızın hâlâ barınma gibi çok temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını gösteriyor, ya bir kurumsal koordinasyonsuzluk var. Vatandaşlar burada belirgin; kimler depremzede. Kamu kurumları burada ama bu ilişki ve iletişimi sağlayan bir yönetim yapısı yok maalesef.”