02 Kasım 2022 14:55
CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun yaptığı sunumu eleştirdi. Özdemir eleştirilerinde "2022 yılında özellikle gençlerin çok ciddi sorunları ve talepleri varken bu sorunların nasıl çözüleceği, Gençlik ve Spor Bakanı tarafından hiçbir şekilde ortaya konulmadı. Bakanlık gençlerin sorunlarına çözüm üretmekten çok uzak, ne eğitimde ne istihdamda olmayan 3 milyona yakın gencimiz var” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü. Komisyon’da söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun yaptığı sunumu eleştirdi.
Dünya ülkelerinin genç nüfuslarıyla ilgili planlama yaptığını belirten Sibel Özdemir, “Bizim çok genç bir nüfus yapımız olmasına rağmen siyasi iktidar bu konularda bütüncül politikaları ortaya koyamamaktadır” diye konuştu.
Eğitim ve istihdam ilişkisi kurulamadığı için genç işsizliğinde artış yaşandığının altını çizen Özdemir, “Cumhurbaşkanlığı yıllık programına göre, gençlerin sorunları şöyle özetleniyor; işsizlik, çocuk işçiliği, madde bağımlılığı ve okul terkleri. Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Raporu ise gençlerin kötü alışkanlıklardan uzaklaştırılmaları, suça yönlendirilmelerinin engellenmesi, topluma uyumlu gençlere dönük politikalar geliştirmesi gerektiğini kaydediyor. Ancak bu tespitlere rağmen gençler çok ciddi bir istihdam sorunuyla karşı karşıyalar. Özellikle eğitim ve istihdam ilişkisi kurulamadığı için genç işsizliğinde artış yaşanıyor" dedi.
"Yurt ve barınma sorunları konusunda Gençlik ve Spor Bakanı olarak bugün siz gerçekten bir veri ortaya koymalıydınız. Biz ‘Yurt sorunu var’ diyoruz, siz ‘Yok’ diyorsunuz" diyen Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böyle bir sorun var ve bu sorun hepimize geliyor. Barınma sorununa ciddi eğilmeniz gerekiyor. Sadece ‘Yurt yaptık, yurtların sayısını da artırdık’ demekle de bitmiyor. Yurtlardaki durum nedir? Yurtlardaki koşullar nedir? Buna çok dikkat etmeniz gerekiyor. Özel yurtlarda ne kadar öğrenci var? Bu veriyi bizimle paylaşmıyorsunuz. Normal devlet yurtlarında olmayıp da özel yurda yönelen öğrenciler ya da o kayıt döneminde bize ulaşan gençlerin çok ciddi talepleri oluyor. Bu sorunlara sizin bir çözüm ortaya koymanız gerekiyor."
"Bu yıl üniversitedeki kontenjanların boşluğuna dikkat ettiniz mi Sayın Bakan" sorusunu yönelten Sibel Özdemir, "105 bin ve bunun 87 bini, harçları kaldırmanıza rağmen devlet okullarında, öğrenciler gitmiyor ve okula kayıt yaptırmayan öğrenci sayısının en fazla olduğu yılı yaşıyoruz ve bunun sebepleri olarak da ekonomik nedenler ortaya çıkıyor. Ulaşım, barınma giderleri ve üniversite öğrencilerine mezuniyetleri sonrası yaratamadığımız nitelikli insan kaynağı, yani mesleklerinde istihdam edilememesi nedeniyle öğrenciler artık üniversite kayıt hakkı kazanmasına rağmen üniversiteye gidemiyorlar" diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın gençlerin sorunlarının tespiti ve iyileştirmeler noktasında çalışması gerektiğini aktaran Özdemir, şunları söyledi:
"Avrupa ülkeleri, gençlerin önüne ‘Future Europe’ diye bir proje koydular. Gençlerin politikalara katılımı ve beklentilerini ölçtüler. Siz de böyle bir çalışma ortaya koyabilirsiniz. Ne bekliyor bu gençler, hangi sorun alanları var ve neler yapabiliriz? Bu veriyi Bakanlık olarak ortaya koyup buna dönük çözüm önerilerinizi ve politikalarınızı ortaya koyabilirsiniz. Sadece söylemde ‘Gençlerin katılımını önemsiyoruz’ demekle olmuyor. Çünkü gençlerle ilgili veriler gerçekten çok ciddi ve sizin buna çok ciddi şekilde eğilmeniz gerekiyor. Ne eğitimde ne istihdamda olmayan 3 milyona yakın gencimiz var. Genç işsizliği çok ciddi boyutlarda ve bu sorun beraberinde diğer sorunları da yaratıyor. Avrupa ülkelerindeki nüfusla karşılaştırdığımızda ciddi bir genç işsizliği rakamı ortaya çıkıyor."
Üniversiteye giden gençler eğitimlerini sürdürebilmek için çalışmak zorunda kaldığını vurgulayan Özdemir, "Gençler ödeme güçlüğü çektikleri için öğrenim kredisi faizlerini kaldırıyoruz. Önceden gençler öğrenim kredisi alıyordu, işe girip çalışıyorlardı ve faizleriyle de ödüyorlardı. Ama artık gençler, bu aldıkları krediyi ödeyemeyecek duruma geldiler. Neden bu duruma geldiler, buna dikkatli bakmak gerekiyor" dedi.
© Tüm hakları saklıdır.