Haberler

CHP'li Gürer: Cumhurbaşkanı’nın yemde yüzde 5 indirim ve sabit fiyat açıklaması boşlukta kaldı; emekli, vatandaş, besici ne yapsın?

16 Ocak 2023 14:33

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlarındaki artışın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Karma yemde yüzde 5'e varan indirim yapılacak. En az bunun kadar önemlisi, gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitliyoruz” açıklamasına rağmen sürdüğünü belirterek, “Son yem zammı ile indirim değil, fiyata zam geldi. Cumhurbaşkanı’nın yemde yüzde 5 indirim sözü ve 4 ay sabit fiyat açıklaması boşlukta kaldı” dedi.

“Zamma büyük tepki var”

Ömer Fethi Gürer, bugün yaptığı açıklamada, yem fiyatlarındaki artışın bu yılın ilk günlerinde de devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

 “Niğde Bor Kızılca köyünden besici İbrahim Gülümser aradı, samanı tonunu 3 bin liradan aldığını söyledi. Süt yemine zam geldiğini, Cumhurbaşkanı’nın ‘4 ay zam olmayacak’ sözünün ne olduğunu sordu. Çiftlik ilçemizden, hayvancılık yapan İlçe Başkanı’mız Levent Öcal aradı. Süt yemine gelen 30 TL’yi bulan zamma büyük tepki var. Hayvancılık yapanların çok mağdur olduğunu ifade etti. Son yem zammı ile indirim değil, fiyata zam geldi. Cumhurbaşkanı’nın yemde yüzde 5 indirim sözü ve 4 ay sabit fiyat açıklaması boşlukta kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Karma yemde de yüzde 5'e varan indirim yapılacak. En az bunun kadar önemlisi, gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitliyoruz’ açıklaması yapmıştı.

“TÜİK verileri, süt ve peynirde düşen üretime işaret ediyor”

“TÜİK verileri süt ve peynirde düşen üretime işaret ediyor. Kesime giden ineklerin yansıması ortaya çıktı. Çok hayvan kesimi, et fiyatını durağan kıldı. Kesim azalınca et fiyatı zıpladı. Süt yeminin 50 kilosu 400 lira, yoncanın bir tonu 3 bin 500-4 bin lira, samanın bir tonu 2 bin 500 -3 bin lira, küspenin bir tonu 2 bin lira, silajın bir tonu 2 bin-2 bin 500 lira. Bir yıl öncesine göre fiyatlar katladı. Kaliteye göre fiyatlar değişiyor. Süt inekleri ve gebe inek ve düvelerin kesime gönderilmesi hayvan açığı yarattı. Çok kesim nedeni ile et fiyatları düşük kalmıştı, kesilecek hayvan azalınca da fiyatlar hızla artmaya başladı ve kısa sürede et fiyatlar zıpladı.

“Emekli, vatandaş, besici ne yapsın?”

"İstanbul’daki bazı bölgelerde kıymanın kilosunun 200 lira, kuşbaşının 220 liralara kadar çıktığını belirten Gürer sözlerine şöyle devam etti. “Kasaplar da dertli onların da  gideri uçtu. Çoğu kasap, bu fiyatla dahi kazanamadığını söylüyor. Kasaplar elektrik, kira, nakliye ve malzeme fiyat artışlarından yakınıyorlar. Emekli ne yapsın, vatandaş ne yapsın, besici ne yapsın? Et fiyatları da ülkede ne yazık ki yoksulların yemeği durumundan çıktı, uzak fiyatlara erdi. Bunun sonucu özellikle çocuklar proteine erişmede sorun yaşayacaklar.”  (ANKA)