Haberler

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi: Kanal İstanbul ÇED raporuna yapılan itirazlar önemli; projeyi bir süreliğine erteletebilir

25 Aralık 2019 12:53

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'hayalim' İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ise 'cinayet' dediği ve 75 milyar liralık yatırım maliyeti ile tartışma konusu olan Kanal İstanbul projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun bulunarak nihai olarak kabul edildi.

Vatandaşların projeyle ilgili görüş ve önerilerini almak üzere ÇED raporunu 10 gün boyunca il ve ilçe çevre müdürlüklerinde askıda duracak. Vatandaşlar bu rapora itirazlarını dilekçe ile sunabilecek.

"İtirazlara göre proje değil, ÇED raporu kabul dilecek ya da revize edilecek"

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Meryem Kayan ÇED raporunun askıya alınma süreciyle ilgili T24'e yaptığı değerlendirmede,"10 gün içerisinde itiraz süreci devam edecek. Bu itiraz sürecine kurum ve kuruluşlar olmak üzere vatandaşların da itiraz hakkı var. Bir nevi askıda olduğu anlamına geliyor. Yani ÇED askıya çıkarılmış durumda. 10 günlük itiraz süreci sonunda gelen itirazlara istinaden ÇED'in tekrar değerlendirilmesi gerekecek. İtirazlara göre de tekrar revize edilmesi veya benzeri gibi süreçler işletilip en sonunda kabul edilirse son proje ÇED'i olarak ortaya çıkacak. Ancak itirazlar göz önüne alınırsa -beklemiyoruz ama- projenin değil ÇED'in iptal edilmesi ve yeniden bir ÇED raporu hazırlama sürecinin başlatılması söz konusu olabilir. ÇED'in revize edilmesi ya da tekrar bir ÇED sürecine girilmesi demek projenin en azından uzun bir süre daha ertelenmesini gerektirecektir" dedi. 

"İtiraz süreciyle ilgili çalışma gurubumuz kuruldu"

Çevre Mühendisleri Odası'nın projeye itiraz sürecinde çalışmaları var mı? sorusuna Kayan, "Bununla ilgili zaten bir çalışma grubu kuruldu. Bu çalışma grubunun içerisinde farklı meslek odalarından üye arkadaşlarımız var. Bizler de kendi mesleki uzmanlığımız çerçevesinde ÇED'e ve projeye itirazlarımızı bu komisyona iletiyoruz. Bu komisyon zaten TMMOB'un komisyonu. Komisyon bu itirazları bir araya getirip bu 10 günlük süreç içerisinde İstanbul İl Koordinasyon Kurulu olarak ÇED'e itirazını sunacak. İtiraz etme sürecinde şu an biz de çalışıyoruz" yanıtını verdi. 

Çeşitli kurumlarda sosyal medya hesaplarından Kanal İstanbul ÇED raporuna itiraz dilekçe örneklerini paylaşmaya başladı. 

Dilekçe örneği

Türkiye Mimar ve Mühendisleri Odası Birliği İstanbul İl Koordinasyonu da itirazın nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirici görseller hazırladı. Çeşitli sivil toplum örgütleri de vatandaşlara 'İtiraz dilekçesi ver' çağrısı yaptı.