Haberler

Boğaziçi birincisinden tarihi konuşma: Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!

04 Temmuz 2024 15:41

T24 Video

Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyım rektörün toplu mezuniyeti yasaklamasının ardından Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün töreninde dönem birincisi Zeynep Reyyan Erdem'in konuşması alkış dakikalarca alkışlandı.

Boğaziçi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın atadığı kayyım Naci İnci, 2021'den beri üniversitenin Uçaksavar kampüsünde yapılan toplu mezuniyetine izin vermiyor. Yasağın ardından bölümler sırayla kendi mezuniyet törenlerini yapmaya başladı. İktisat Bölümü mezuniyet töreninde, akademisyenler sahneye "Kabul etmiyoruz", "Türkiye'nin geleceği için ayakta kal Boğaziçi" ve "Özerk, özgür demokratik üniversite" yazılı pankartlarla çıktı.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünü birincilikle bitiren Zeynep Reyyan Erdem, mezuniyet töreninde tarihi bir konuşma yaptı. Erdem konuşmasında şunları dile getirdi:

“Son yıllarda bu konuşmalarda sıklıkla duyduğumuz, bana hep çok güçlü gelen bir cümle var. Bu cümleyi tekrar ederek bitireceğim konuşmamı ama biraz değiştirerek ve sadece Boğaziçi için söylemeyeceğim bunu.”

“Herkes için ve de Boğaziçi için söyleyeceğim bu cümleyi”

“Bireylerin eşitliğine, özgürlüğün ve haklarının savunulması adına hayatları altüst olan herkes için;  dünya üzerinde kendilerine has varoluşlarının mücadelesini veren ve farklılıklarıyla birlikte olan her bir birey için; çocukluğunu yaşayamayan çocuklar için; emeklerinin karşılığını alamayan işçiler için; hak etmedikleri hayatlara, hapishanelere, enkazlara, bombaların altında terk edilenler için; dünyanın dört bir yanında fikirlerinden dolayı zulüm uğrayan bireyler için; kahkahaları susturulan, özgürlükleri kısıtlanan ve yaşam hakları ellerinden alınan tüm kadınlar için; savaşta ve baskıdan kaçmak zorunda kalan ve hiç bilmediği bir yerde yeni bir hayat kurmaya çalışan herkes için ve de Boğaziçi için söyleyeceğim bu cümleyi."

“Kabul etmiyoruz vazgeçmiyoruz”

“Boyun eğmeyen bu kampüsün insanları ve bu kampüsün de dışındaki yüzlerce binlerce insan bizler zorbalığı haksızlığı kapat kuvveti şiddeti nefret söylemini ataerkilliği homofobiyi faşizme varan milliyetçiliği ırkçılığı ekonomik adaletsizliği sansürün hiçbir türlüsünü kabul etmiyoruz ve ülkelerimizden değerlerimizden hukukun üstünlüğünü savunmaktan demokrasiden bilimden özgür düşünceden iletişimden dayanışmadan ve en önemlisi sevgiden vazgeçmiyoruz. Biz çok fazlayız hep birlikte çok güçlüyüz ve kabul etmiyoruz vazgeçmiyoruz."