Haberler

Bir insanlık komedyası "Falstaff"

8-11-18 Mayıs’da sahnelenecek Falstaff Operası’nda, misafir sanatçılar dünyaca ünlü bariton Zeljko Lucic ve Grammy ödüllü tenor Bülent Bezdüz de sahnede olacak

03 Mayıs 2024 13:53

T24 Kültür-Sanat

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Giuseppe Verdi’nin son başyapıtı olan, bir insanlık komedyası olarak nitelenebilecek “Falstaff” operasını, Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda sahneliyor.

11 Mayıs’da, dünyaca ünlü Sırp bariton Zeljko Lucic “Sir John Falstaff” rolünde sahnede olacak. Metropolitan Opera, Royal Opera House, San Francisco Opera, l'Opéra National de Paris, Teatro alla Scala, Oper Frankfurt, Deutsche Oper Berlin, Lyric Opera of Chicago gibi dünyanın önde gelen opera evlerinde sahnelediği performanslarıyla tanınan ve uluslararası alanda birçok ödüle sahip bariton Lucic için Financial Times’da “günümüzün önde gelen Verdi baritonlarından biri” ifadesi kullanılmıştır.

Sırp bariton Zeljko Lucic

8 ve 18 Mayıs’da ise “Fenton” rolünde; Falstaff Operası ile 2006 yılı 48.Grammy ödüllerinde "En iyi Opera Kaydı" kategorisinde ödüle layık görülen solist Bülent Bezdüz sahnede olacak.

Verdi, birçok dramatik ve trajik opera bestesinin ardından, bu gülünç, muzip ve nükteli opera eserini bestelerken büyük bir keyif aldığından bahsetmiştir. William Shakespeare'in “Windsor'un Şen Kadınları” ve “IV. Henry”oyunlarından uyarlanarak hazırlanmış olan eserin, librettosu Arrigo Boito’ya ait. İtalyanca seslendirilecek olan eserin rejisörü Renato Bonajuto.

Bülent Bezdüz

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı Tolga Atalay Ün yönetiyor. Dekor tasarımı Efter Tunç’a, kostüm tasarımı Ayşegül Alev’e, ışık tasarımı ise Yakup Çartık’a ait. Eserin koro şefi ise Paolo Villa.

Falstaff hakkında

14.yy İngiltere’sinde geçen eserde, Shakespeare’in yarattığı en eğlenceli karakterlerden biri olan şişman çapkın Falstaff’ın, aynı anda evli ve iki iyi dost olan Alice Ford’u ve Meg Page’i baştan çıkarmaya çalışması ile başlayan zincirleme olaylar anlatılıyor. Bu insanlık komedyasında; aşk, para, hırs, entrikalar kısaca tüm beşeri duyguların yaşandığı bir karmaşanın sonunda, budalalarla dolu olan bu dünyada, her şeyin bir şakadan ibaret olduğu vurgulanır.

Temsillerde; “Sir John Falstaff” rolünde; N.Işık Belen, Zeljko Lucic; “Ford” rolünde; Caner Akgün, Alper Göçeri; “Fenton” rolünde; Bülent Bezdüz, Ufuk Toker; “Dr.Cajus” rolünde; Çağrı Köktekin, Anıl Önder; “Bardolfo” rolünde; Hazal Ata, Bahadır Özkoca; “Pistola” rolünde; Erdem Sakarya, Ali Haydar Taş; “Alice Ford” rolünde; Esra Abacıoğlu Akcan, Şebnem A.Kışlalı; “Nannetta” rolünde; Sevim Ateş, Özgecan Gençer; “Mrs. Quickly” rolünde; İpek Zehra Evre, Deniz Likos; “Mrs.Meg Page” rolünde; Barbora F.Hitay, E.Tuğba Tekışık dönüşümlü olarak sahnede olacaklar.