Haberler

Beyoğlu Belediyesi, kentsel dönüşüme imza vermeyen mahallenin elektriğini kestirdi: Solunum cihazına bağlı hasta hastaneye kaldırıldı

08 Haziran 2022 14:15

İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Fetihtepe mahallesinde kentsel dönüşüme karşı çıkan ve dönüşüm için imza vermeyen mahallenin elektrik ve suyu polis zoruyla kesildi. Yaşanan arbede sırasında iki mahalleli baygınlık geçirerek hastaneye kaldırıldı. Solunum cihazına bağlı kanser hastası vatandaş  hastaneye kaldırıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç görüntüleri, "İstanbul Fetihtepe 3550 Ada...Kentsel dönüşüm adı altında yapılan zorbalık sonucu 80 yaşındaki Baki Çiftçi fenalaştı..." Vatandaşlarımızın can güvenliğini tehdit eden bu zorbalığa son verin..." notuyla paylaştı. 

İstanbul Beyoğlu’ndaki Fetihtepe mahallesinde yapılmak istenen kentsel dönüşüme karşı bölge sakinleri itiraz ediyor. Evlerinden çıkmayan mahalleli, bugün elektrik ve sularını kesmeye gelen ekiplere tepki gösterdi.

Mahallelinin direnişi üzerine bölgeye çok sayıda polis ve çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Elektrik ve su bağlantılarının kesileceği binaların önü polis tarafından abluka altına alınırken mahalleli de bina kapılarının önünde beklemeye başladı, “Zorla dönüşüm istemiyoruz” sloganı attı.

Evinden çıkarılmak istenen vatandaş: "Zammına dayandık, zulmüne dayandık ama yeter"

Oral, "Bizim oyumuzla bize küfür ettiniz, işkence ettiniz. Yeter! Biz bu şiddeti hak etmedik. Bizim polisimiz bizi dövüyor. Bizi evimizden atacaklar, vicdansızlar! Çocuklarımıza şiddet uyguluyorlar, komşularımızı dövüyorlar. Yeter! Zammına dayandık, zulmüne dayandık ama yeter! Ne istiyorsun bizden 2 bin 500 lira maaş alıyorum. Nereye gideyim?" dedi.


İki yıldır süren kentsel dönüşüm sürecinde insanların evlerinden çıkarılmak istendiği belirtilirken Fetihtepe Mahallesi'nde polis girdi. Çevik kuvvet ile mahalleli arasında yaşanan gerginlik sırasında birçok kişi gözaltına alındı.

Polis ile mahalleli arasında yaşanan gerginlik sonrası Beyoğlu Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, "Evlerini tahliye etmeyen hak sahiplerine tanınan süre Ramazan Bayramı'ndan önce sona ermesine rağmen, bazı hak sahipleri evlerini boşaltmadı" ifadeleri kullanıldı.

Evinden çıkarılmak istenen bir kadın, duruma isyan ederek iktidara tepki gösterdi. " />

Beyoğlu Belediyesi'nden 'kentsel dönüşüm' açıklaması

Beyoğlu Belediyesi, Fetihtepe Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarında bugün yaşananlarla ilgili “Herkes Fetihtepe’de kalıyor, her 1 daireye karşılık 1 daire Fetihtepe 3550. Ada’da Emlak Konut tarafından hazırlanan projeye göre yıkımı gerçekleştirecek 778 daire yerine 778 daire, 166 dükkân yerine ise 159 dükkan yapılacak ve bu daire ile dükkanların tamamı, mevcut hak sahiplerine verilecek” açıklamasını yaptı.

Herkes Fetihtepe’de kalıyor, her 1 daireye karşılık 1 daire Fetihtepe 3550. Ada’da Emlak Konut tarafından hazırlanan projeye göre yıkımı gerçekleştirecek 778 daire yerine 778 daire, 166 dükkân yerine ise 159 dükkan yapılacak ve bu daire ile dükkanların tamamı, mevcut hak sahiplerine verilecek. Mevcut daire ve dükkan sayısından daha fazla daire ve dükkan yapılmayacak. Bölgede bir hak sahibinin kaç dairesi varsa o adette yeni daireye sahip olacak. 5 adet dairesi olan hak sahibi 5 adet yeni daire teslim alacak.

Ortalama konut yenileme bedeli: 148 bin TL 

Bakanlığın hazırladığı yönteme göre daire sahipleri ortalama 85 metrekare daireye sahip olurken, yenileme projesi için toplam 148.000 TL bedel ödeyecek. Bakanlık, alacağı bedeli projenin başından itibaren 2 kez yüzde 30’ar oranda indirimle sunarken inşaat maliyetlerini de 2020 yılındaki değerlerinde sabit tuttu. Hak sahipleri isterse ödeyecekleri toplam ortalama 148.000 TL’yi 20 yılda taksitlendirerek de ödeyebilecekler. İlk taksitler yeni dairenin anahtar tesliminde başlayacak.

15 yaşındaki bir çocuğun ters kelepçeyle gözaltına alındığı görüntülere yansıdı. Çocuğun gözaltına alındığı sırada mahalleli "Çocuk o çocuk" diye tepki gösterdi. Polis ise "Ne yapalım çocuksa çocuk" cevabını verdi.

TIKLAYIN - Beyoğlu Fetihtepe'de 'zoraki' kentsel dönüşüm: Vatandaşların elektrik ve suları çevik kuvvet zoruyla kesildi

TIKLAYIN - Beyoğlu Belediyesi'nden 'kentsel dönüşüm' açıklaması

TIKLAYIN - Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi’nde neler yaşandı, elektrik, su ve doğalgazı kesilenler ne yapıyor?