Akustik 24

Oyuncu Ayça Bingöl: Öldürülen kadınların isyanı var içimde; sanatla sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz

‘Ben Anadolu’ oyunu Yıldız Kenter’den sonra Ayça Bingöl’ün yorumuyla sahnelendi

04 Aralık 2020 13:52

Oyuncu Ayça Bingöl pandemiyle beraber ekranlara da ara vermişken tiyatro sahnesinde yeniden seyircisiyle buluştu.

Bir oyunculuk dehası ve hocası Yıldız Kenter’in anısına Ayça Bingöl ‘Ben Anadolu’ oyunu ile 24. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahnedeydi.

Bingöl, oyunu, hocasını, binlerce yıllardır bastırılan kadınları ve oyuna kattığı duygusunu Akustik24’te Ayşen Güven’e anlattı. 

Güngör Dilmen’in klasikleşmiş eserlerinden olan ‘Ben Anadolu’ Kibele’den Theodora’ya, Eftelya’dan Hürrem’e uzanan bir kadınlar geçidi. Tanrıçalar, sultanlar, mitolojik karakterler, köylüler, kantocular, hemşireler...

Kimi zaman video ile , kimi zaman animasyon, kimi zaman gölge oyunu şeklinde sahnedeler. Görkem Yeltan’ın yönettiği oyunun yapımcısı Feri Baycu Güler.

Oyun Yıldız Kenter’in öğrencilerinden onun anısına festivalde prömiyer yaptı ve sağlıklı günlerde sahnelenmeye devam edecek. 

Anadolu'nun her köşesinde her döneminde izleri, acıları, sevinçleri, sesleri, aşkları, ağıtları yankılanan 16 kadının hikâyesinin anlatıldığı ‘Ben Anadolu’ oyunu Yıldız Kenter’den sonra Ayça Bingöl’ün yorumuyla sahnelendi.

“Toprağın ürün vermesiyle kadının çocuk doğurması çok eş değer. Kadın tabii ki bastırıla bastırıla kendi varlığının gücünü unutmuş bir zaman” diyen Ayça Bingöl, oyunun umutla bittiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Biz de bu ülkede umut etmeye devam edeceğiz ve sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz. Ve kendi yollarımızla; sanatla, bilimle, okur yazarlıkla herkese güç olacağız”.  

Oyunda politik bir söylem olmadığını ancak kendi duygularını metnin içinde bulduğunu belirten oyuncu Bingel, “E benim zaten bu topraklarda bu ülkede ve günümüzde bütün isyanlarım içimde. Belki replik olarak yok onlar;  'Bu kızlar öldürülürken…' 'Bu kadınlar şiddete uğrarken…' gibi öyle bangır bangır bir şeyler söylemiyorum ben sahnede. Ama benim içimde bunun acısı var, bunun isyanı var içimde, bunlar için bir şey yapma güdüsü var. Bunlar da size geçtiyse ben başka hiçbir şey beklemem ki bu oyundan. Çünkü biz bu oyunu çalışırken benim canımı sıkan bir sürü cinayet, şiddet olduğunda hep şunu söyledim kendime: Sosyal medyada tweet'ler yazmak, instagram'da ekran karartmak falan yok değil... Ben bütün bu içimdeki saklı duyguları ve bütün bu kadınlar için tuttuğum yasımı bu oyuna koyacağım” sözleriyle duygularını paylaştı. 

Tüm içtenliği, duyguları, tiyatroya bakışı, oyunculuğu yorumlayışı ile Ayça Bingöl Akustik24’te. İster izleyin ister dinleyin!

KÜNYE

MAM’ART TİYATRO

Yazan: Güngör Dilmen Yöneten: Görkem Yeltan,  Yapımcı: Feri Baycu Güler,  Yardımcı Yönetmen: Emre Arda, Müzik Direktörü: Baba Zula , Kostüm Tasarımı: Nilüfer Çamur, Işık Tasarımı: Yakup Çartık, Dijital Dekor Tasarımı: Ayçıl Yeltan, Defne Parman, Emre Arda, Görkem Yeltan, Süheyla Arıkan, Sevcan Kurt, Dramaturji: Irmak Bahçeci, Koreografi: İlke Kodal, Reji Asistanları: Suzet Baycu, Ilgın Bingöl, 

FİLMLER

Görüntü Yönetmeni: Erdi Tokol , Kamera Asistanı: Damla Yanaz, Gölge Oyunu (Kantocu Seniye): Ayhan Hülagü, Kamera: Tarık Uçmaklı, Animasyon (Ihlamur Hanım): Nazlı Eda Noyan, Mimari Proje (Nilüfer Hatun): Engin Öncüoğlu, Mimari Proje Ekibi: Zafer Akbudak, Onur Kutluoğlu, Nur Bengi Çokkatı, Animasyon (Lamassi): Nalan Alaca, Ebru Filmi (Ayşe Sultan): Funda K. Demirçin, Kamera Danışmanı: Hamit Yalçın, Kamera: Mert Yalçın, Video Kurgu: Süheyla Arıkan, Video Kurgu Ekibi: Sevcan Kurt, Uluç Muslu, Renk Düzeni: Arda Yıldıran, Ses Mühendisi: Yalçın Akyıldız, Şan Danışmanı: Buket Bahar, Ermenice ve Ermeni Aksanı Danışmanı: Tamar Küçükyan, Rum Aksanı Danışmanı: Kosta Kortidis, Karakter İsimleri Tipografisi: Nalan Alaca, Oynayan: Ayça Bingöl