Haberler

Açık Radyo'nun 'Küresel İklim Grevi Yayınları' T24'te: Gençlerden ihtiyarlara 'genel grev' çağrısı; "kitlelerin direnişini başlatabiliriz"

03 Eylül 2019 20:52

'Fridays for Future' (Gelecek İçin Cumalar) hareketi, 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg'in bir yıl önce tek başına 'iklim için okul grevi' yazılı bir dövizle okulunun önünde oturmasıyla başlamıştı. Bugün dünyanın dört bir köşesinden gencin Cuma günleri iklim krizine dikkat çekmek için okul grevi yapmasını sağlayan hareket, 20 Eylül için dünyaya grev çağrısı yaptı. Yetişkinleri, kendilerinin öncülük ettiği greve katılmaya çağırdıkları bildiriye Thunberg ve 46 genç, "Küresel ısıtmayı kendi başımıza savuşturamayız. Birlikte, 20 Eylül’de kitlelerin direnişini başlatabiliriz." ifadeleriyle başladılar. 

20 Eylül Dünya İklim Grevi'ne dikkat çekmek amacıyla kurgulanan İklimacil! programının 3 Eylül yayınında Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, kendi çevirdiği bildiriyi okudu.

Açık Radyo İklimAcil! yayınıdır

" Yarın ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri gene sokaklara doluşacaklar: muazzam sayılarda varlık gösterecek, 150 ülkede 4 binin üstünde etkinlik yapacaklar ve hükümetlerden küresel ısıtmanın 1,5C derece altında kalabilmesi için güvenli bir patikayı derhal sağlamasını talep edecekler. Bu güne hazırlık yapabilmek için haftalarımızı, aylarımızı harcadık biz. Örgütlenme ve seferberlik yolunda sayısını hatırlamadığımız kadar saat harcadık – oysa bunun yerine arkadaşlarımızla orada burada takılabilir ya da ders çalışabilirdik.

Bir tercih hakkımız olduğu kanısında değiliz: yıllar yılı boş boş konuşup durdular, iklim değişikliği konusunda sayısız müzakere yürüttüler, içi boş anlaşmalar yaptılar ve bol bol kâr etsinler diye ayağımızın altındaki toprakları kazıp, geleceğimizi yakıp dumanını savurmaları için fosil yakıt şirketlerine bir yığın avanta sağladılar. Siyasiler iklim değişikliği olayını on yıllardır biliyorlardı. Bizim geleceğimiz konusunda taşımaları gereken sorumluluklarını, varlığımızın ta kendisini tehlikeye sokma pahasına hızlı kârlar peşinde koşan vurgunculara bayıla bayıla devretmekte sakınca görmediler.

Şunu öğrendik: geleceğimiz için bizzat harekete geçmezsek, ilk hareket başka kimseden gelmeyecek. Beklediğimiz insanlar, biziz.

Sesimiz bir kez daha sokaklarda çınlıyor ama bu sadece bize kalmış birşey değil. Öyle hissediyoruz ki yetişkinlerin bir çoğu, iklim krizini biz gençlerin tek başımıza savuşturamayacağımızı pek kavramış değiller. Rahatsızlık verdiğimiz için üzgünüz. Ama bu, tek bir kuşağın altından kalkacağı bir iş değil. Bu, bütün insanlığın işi. Biz gençler daha büyük bir kavgaya katkıda bulunabiliriz, ki bu da muazzam bir fark yaratabilir.

Öyleyse, işte size davetiyemiz. 20 Eylül Cuma gününden başlayarak dünya çapında bir iklim grevine girişerek bir haftalık bir iklim eylemini ateşliyoruz. Yetişkinlerin de bizimle birlikte bir basamak yukarı çıkmasını bekliyoruz. Dünyanın farklı yerlerinde yetişkinlerin bir araya gelmeleri ve iklimimiz için kendi konfor bölgelerinden çıkıp yukarı doğru bir adım atmaları için birçok farklı plan yürürlüğe konmakta. Peki o zaman, haydi bir araya gelelim, komşularınızla, iş arkadaşlarınızla, dostlarınızla, aile efradınızla birleşelim, seslerinizi duyulur hale getirip sokaklara dökülelim ve bunu tarihimizde bir dönüm noktasına dönüştürelim.

Sınırları aşmaya dair bir mesele bu – nerede başkaldırabilirsek orada başkaldırmak meselesi yani. Yoksa “Ya evet, çocuklar büyük iş başarıyorlar, ah, genç olsaydım ben de tüm varlığımla hemen onlara katılırdım” deme meselesi değil. Bu, bir işe yaramaz, oysa herkes işe yarayabilir ve yaramalıdır da.

Fransız devriminde anneler çocuklarıyla birlikte sokaklara dökülmüştü. Bugün biz çocuklar kendimiz için savaşıyoruz, ama gezegen yanıp tutuşurken ebeveynlerimiz arasında okuldaki notlarımızın iyi olup olmadığını, hangi yeni diyeti uygulayacaklarını ya da Game of Thrones finalinde neler olup bittiğini tartışmakla meşgul olanların sayısı o kadar çok ki.

Bu ânın gelmesi lazım artık. BM hükümetlerarası iklim değişikliği panelinin küresel ısınma konusundaki özel raporu 1,5C’lik küresel ısıtmanın ötesine geçmenin getireceği benzeri görülmemiş tehlikeler konusunda gayet açık ve netti. Salımların hızla düşürülmesi şart – öyle ki bizler yirmili yaşlarımızın ortalarına ya da sonlarına geldiğimizde tümüyle dönüşmüş bir dünyada yaşıyor olacağız.

Ama herşeyi değiştirmek için herkese ihtiyacımız var. Kitlelerin direnişini başlatma zamanı hepimiz için geldi artık – toplu eylemin etkili olduğunu herkese göstermiş bulunuyoruz. Değişimin gerçekleşmesini sağlama almak için baskıyı artırmaya ihtiyacımız var ve bu tırmanışı birlikte gerçekleştirmek zorundayız.

İşte böyle: bu bizim için bir şans – Önümüzdeki Eylül’de girişeceğimiz iklim grevinde bize katılın. Dünyada insanlar daha önce de değişim için eylem talebiyle ayağa kalktılar; biz de yeterince kalabalık bir şekilde buna girişirsek bir şansımız olacaktır. Bunu umursuyorsak, umursuyoruz demekten daha fazlasını yapmalıyız. Harekete geçmeliyiz. Sokağa dökülmek zorunda olduğumuz son gün bu olmayacak tabii ama yeni bir başlangıç olacak. Size güveniyoruz."