Haberler

41 gündür eylem yapan Valfsan işçileri, eylemlerini sendika önüne taşıdı: Sendika yöneticileriyle işçiler arasında arbede yaşandı

20 Kasım 2019 11:21

T24

41 gündür işten çıkarıldıkları gerekçesiyle eylem yapan ve bugün eylemlerini üyesi oldukları DİSK Birleşik Metal-İşçileri Sendikası'nın genel merkezinin önüne taşıyan Valfsan işçileri ve sendika temsilcileri arasında tartışma yaşandı. İşçiler, 'sendika yöneticileri tarafından saldırıya uğradıklarını' söyledi. 

T24'e konuşan işçilerden Ertan Tekin, sendika temsilcilerinin, sendikaya bağlı olan fabrikalardan işçiler ve temsilcilerle birlikte eylem yapanlara saldırı olduğunu dile getirdi. Tekin şu ifadeleri kullandı:

"Saat 8'de alana geldik ve afişlerimizi açarak eyleme başladık. Daha sonra sendika temsilcileri geldi, durumu anlattık, gittiler. Sendikanın örgütlü olduğu farklı fabrikalardaki temsilciler ve işçileri toplayarak eylem yaptığımız alana geldiler. 'Biz buna izin vermiyoruz' diyerek yakalarımızdan tutmaya, itmeye ve yeleklerimizi yırtmaya başladılar. bu sırada kalp hastası olan bir arkadaşımız fenalık geçirdi. Şu an durumu iyi. Temsilciler alandan ayrıldıktan sonra eylemimize devam ettik. Sendika yeleklerini giyerek geri geldiler ve tekrar saldırmaya başladılar. Saldıranlar arasında Genel Sekreter Özkan Atar, Genel Mali Sekreter Ali Gündüz, 
Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı var. Sendika yöneticilerinin bize müdahale etmesi için alana getirdiği işçiler, 'Bizim niyetimiz sizinle karşı karşıya gelmek değil ama bizi bu aşamaya getirdiler' dediler." 

İstanbul Tuzla’daki Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi’nde beyaz eşya yan sanayi ürünleri üreten Valfsan adlı bir firmada çalışan 10 işçi, 'eleman fazlalığı' gerekçesiyle 11 Ekim’de işten çıkarıldı.

Üyesi oldukları Birleşik Metal-İşçileri Sendikası yöneticileri aracılığıyla işverenle yapılan görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine işçiler, 23 Ekim’de fabrikanın girişinde eylem başlattı.

41 gündür eylem yapan işçiler, işlerine geri dönmeyi ve iş yeri temsilcilerinin görevden alınıp yeniden adil bir seçim yapılmasını talep ediyor.

Daha önce videolu mesajlarla seslerini kamuoyuna duyurmaya çalışan Valfsan işçileri, direnişlerinin 40’ncı gününde videolu bir mesajla süreci kamuoyuna aktarmıştı. İşçiler son açıklamalarını “Sabahın köründe #BabalarİşsizÇocuklarAçKalmasın diyerek görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasından dolayı direnişimizin 41. gününde direnişimizi Bostancı’da bulunan DİSK Birleşik Metal-İş Genel Merkez önüne taşıyoruz. Kamuoyunu selamlıyor ve dayanışmaya çağırıyoruz” mesajıyla paylaşmıştı.