Haberler

28. İstanbul Tiyatro Festivali’nden iki büyük sürpriz

Schaubühne Berlin yapımı III. Richard ve Ushio Amagatsu imzalı Utsushi Türkiye’ye geliyor

25 Haziran 2024 12:37

T24 Kültür-Sanat

28. İstanbul Tiyatro Festivali, iki büyük yapımı ağırlamaya hazırlanıyor. Çağdaş tiyatronun dehalarından Thomas Ostermeier’in yönettiği Schaubühne Berlin yapımı ‘III. Richard’ ve Japon Butoh dansının büyük ustası Ushio Amagatsu imzalı ‘Utsushi’ festivalin ilk sürprizleri.

Utsushi 24 ve 25 Ekim’de; III. Richard ise 18 ve 19 Kasım’da Zorlu PSM’de sahnelenecek. Gösterilerin biletleri 2 Temmuz’da Passo’da satışa sunulacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22 Ekim - 19 Kasım 2024 arasında düzenlenecek 28. İstanbul Tiyatro Festivali, Türkiye’den ve dünyadan birçok yapımı tiyatroseverlerle buluşturacak. Programda yer alan iki büyük gösterinin açıklanmasının ardından, küratörlüğünü Mehmet Birkiye’nin üstlendiği festival programının tamamı eylül ayında duyurulacak.

Schaubühne Berlin, 10 yılın ardından III. Richard ile festivale dönüyor

Sahneye koyduğu her eser izleyiciler tarafından büyük coşkuyla karşılanan Thomas Ostermeier ile topluluğu Schaubühne Berlin, 10 yılın ardından festivale bir başyapıtla dönüyor. Her yapımıyla tiyatro tarihinde yeni bir sayfa açan yönetmen ve festivale daha önce konuk olan Nora Bir Bebek Evi, Hamlet ve Bir Halk Düşmanı yapımlarıyla İstanbul Tiyatro Festivali takipçilerini derinden etkileyen topluluk, bu kez dünya sahnelerini kasıp kavuran III. Richard ile İstanbul’a geliyor. 2012’de Hamlet rolündeki unutulmaz performansıyla İstanbullu tiyatroseverlerin kalbinde taht kuran Lars Eidinger, bu defa tüyler ürperten bir baştan çıkarıcılıkla canlandırdığı III. Richard rolüyle karşımıza çıkıyor. Eleştirmenlerin “karanlıkta bile parlıyor” sözleriyle övdüğü Eidinger, III. Richard’da bir rock yıldızına dönüşüyor; seyircide merhametsiz krala karşı umulmadık bir sempati uyandırıyor ve tüm çekiciliğiyle seyirciyi kralın suçlarına ortak ediyor. 18 ve 19 Kasım’da Zorlu PSM’de sahnelenecek gösteri, Zorlu PSM’nin Yüksek Katkıda Bulunan Mekân Sponsorluğu desteğiyle gerçekleşiyor.

Dünyada fırtınalar estiren topluluk Sankai Juku ilk kez festivalde

Festivalin bir diğer sürprizi olan Utsushi, Japonya’nın evrensel kültür mirasına hediyelerinden butoh dansının en çarpıcı örneklerinden biri. Sahnede dans eden altı beyaz figür yalnızca etkileyici bir görsellik sunmuyor aynı zamanda mutluluk, üzüntü, acı ve umutla dolu, insanlığa dair incelikli bir hikâye anlatıyor. Amagatsu’un özgün görsel dili sahnede sadece bedenleri değil, ruhları da harekete geçiriyor ve insan doğasının gizemlerine eğilen koreografi, izleyicilerin duygularında yankı buluyor. 1980’lerin başında butoh dansını Avrupa’ya tanıtan Ushio Amagatsu, mart ayında hayata veda edene kadar topluluğu Sankai Juku ile çıktığı turnelerle bu dans türünün tüm dünyada büyük bir hayran kitlesi edinmesini sağladı. Uluslararası festivallerden gelen yoğun istek üzerine yaratılan Utsushi, Amagatsu’nun 45 yıllık sanatının özünü yansıtan bir retrospektif olduğu gibi kendi içinde bütünlüklü yeni bir eser. 1980’lerden bu yana tüm dünyada fırtınalar estiren Sankai Juku, Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümü vesilesiyle ilk kez ülkemize gelerek 28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında İstanbullu izleyicilerle buluşacak. 24 ve 25 Ekim’de Zorlu PSM’de sahnelenecek gösteri, Zorlu PSM’nin yüksek katkıda bulunan mekân sponsorluğu ve Japan Foundation’ın değerli işbirliğiyle gerçekleşecek.

Gösterilerin biletleri 2 Temmuz’da satışa açılacak ve avantajlı dönem fiyatlarıyla, passo.com.tr, Passo mobil uygulaması, Passo perakende noktalarından satın alınabilecek. Öğrenciler ise, 20 TL’lik Eczacıbaşı Genç Bilet uygulamasından faydalanabilecek.

Fotoğraf: Arno Declair

III. Richard | 18-19 Kasım 2024 Pazartesi-Salı 20.00, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Alışılmış kuralları yıkmayı ve ezber bozmayı seven Thomas Ostermeier, Shakespeare’in orijinal metnine sadık kalırken etkili bir dekor ve gösterişli kostümlerle, canlı müzik eşliğinde III. Richard’ı kötülüğün doğasına derinlemesine dalan teatral bir gerilim olarak yeniden kurguluyor. Oyunda III. Richard’a hayat veren Lars Eidinger, komediyi, gerilimi, melankoliyi ve her şeyin ötesinde trajik bir yalnızlığı güçlü oyunculuğuyla sahneye aktarıyor. Shakespeare’in ölümsüz klasiği, psikopat bir seri katilin şeytanlaştırılmasından öte, içsel çatışmalarıyla paramparça olarak sapkın bir diktatöre dönüşen bir iktidar elitinin portresini çiziyor. Richard’ın yüzyıllardır yitirmediği cazibesinin temelinde ise biraz da dizgin vurulamayan, tek bir amaç güden ve keyifle sergilediği ahlaksızlığı yatıyor. Ostermeier’in ifadesiyle “uygar bir toplumda asla gerçekleştirmeyi göze alamayacağımız en karanlık arzularımızı sahneleyen” III. Richard izleyicilere, üzerine düşünecekleri çok şey sunuyor.

Utsushi | 24-25 Ekim 2024 Perşembe-Cuma 20.00, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Japonya’da 1950’lerin Batı’yı taklit eden avangart dans akımlarına tepki olarak doğan butoh, Japon halkının fiziksel özelliklerinden ve doğal hareketlerinden yola çıkan bir estetiği benimsiyordu. Bedenleri tümüyle beyaza boyanmış erkek dansçılar tarafından icra edilen butoh, kazınmış saçlar, pençe yapılmış eller, sessiz çığlıklarla açılmış ağızlar ve grotesk kostümlerle tanınıyordu. Butoh dansçılarının ikinci kuşağından olan Sankai Juku topluluğunun kurucusu Ushio Amagatsu, bu dansı sadece yeni bir teknik veya akademik stil olarak kabul etmeyip daha ziyade insanlığın ortak bir duygusuna, evrensel huzura kavuşmak yolunda bedensel bir ifade biçimi olarak ele aldı. Sanatçı butoh dansını dünyayla ilişki içinde, yaşama, ölüme ve evrenselliğe dair tutku dolu bir anlayışı açığa vurmak üzere şekillendirdi. Sanatçı, Kinkan Shonen (1978), Shijima (1988), Yuragi (1993), Hiyomeki (1995), Hibiki (1998), Kagemi (2000) ve Toki (2005) başlıklı koreografilerinden sahneler kullandığı Utsushi’de bir derleme yapmanın ötesine geçerek eserleriyle doğa arasında nefes kesici bir diyalog kuruyor. Rüzgârla savrulan kumların bile koreografinin bir parçasını oluşturduğu bu eserde her şey birbiriyle ilişki içinde: Sanat doğayla bütünleşiyor ve izleyicileri de içine alıyor. Estense dergisinin yazdığı gibi, “Utsushi, yaklaşık bir saat boyunca izleyicileri sonsuz ve evrensel bir anın içinde tutuyor.”

Fotoğraf: Elian Bachini

Biletler 2 Temmuz’da satışta

Gösterilerin biletleri, avantajlı dönem fiyatlarıyla, 2 Temmuz Salı saat 10.30’dan itibaren; passo.com.tr, Passo mobil uygulaması, Passo perakende noktaları ve İKSV Passo gişesinde (pazar hariç her gün 10.00-13.00 ve 14.00-18.00 arası açık) satışa açılacak.

Öğrenciler bu gösteriler için de Eczacıbaşı Genç Bilet ile biletlerini 20 TL’ye alabilecekler.

İKSV Lale Kart Üyeleri için indirimli ön satışlar 27 Haziran’da

İKSV tarafından 2002 yılından bu yana sürdürülen Lale Kart üyelik programı, bir araya getirdiği sanatseverlere, vakfın düzenlediği etkinliklerde ayrıcalık ve öncelik sağlıyor.

Üyelikleriyle İKSV'nin sene boyunca gerçekleştirdiği tüm etkinlikleri destekleyen Lale Kart üyeleri, biletlerini indirimli fiyatlarla öncelikli olarak alabiliyor.

Siyah Lale Kart üyeleri 27 Haziran Perşembe 10.30; Beyaz Lale Kart üyeleri 28 Haziran Cuma 10.30; Kırmızı Lale Kart üyeleri ise 1 Temmuz Pazartesi 10.30’dan itibaren biletlerini öncelikli olarak satın alabiliyor.

Biletleri, Siyah ve Beyaz Lale Kart üyeleri ön satış günlerine özel yer seçme opsiyonuyla passo.com.tr üzerinden %25 indirimle; Kırmızı Lale Kart üyeleri ise %15 oranında indirimle satın alabiliyor. Siyah Lale Kart üyelerini aynı zamanda rezervasyon formu ayrıcalığından da faydalanabiliyor.

Biletlerini ön satış döneminde, indirimlerden yararlanarak almak isteyen izleyiciler lalekart.iksv.org adresi üzerinden hemen üye olabilirler.