25 Temmuz 2019 12:11
17 Ağustos Gölcük Depremi'nin yıl dönümü yaklaşıyor. Resmi rakamlara göre depremde 17 binden fazla insan hayatını kaybetti.
Marmara'da olası bir deprem tartışması gündemini korurken, Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız.
Depreme karşı alınacak önlemlerin neler olması gerektiği konusunda kurumların 'farkındalık' videolarını T24 olarak bir dosya olarak yayımlayacağız.
ilk video Kandilli Rasathanesinden...
Rasathanenin hazırladığı videoda deprem öncesinde, deprem sırasında ve deprem sonrasında neler yapılması gerektiği anlatılıyor.
Öncesinde:
Bina depreme dayanıklı olsa bile “acil durum çantası” kullanmak önemli. Evlerdeki büyük eşyaların sabitleştirilmesi gerekiyor.
Sırasında:
Deprem esnasında ise sarsıntı sonucunda düşebilecek eşyalardan korunmak için masanın altında beklenmeli. Sarsıntı geçene kadar hiçbir yere hareket edilmemesi gerekiyor.
Sonrasında:
Deprem sonrası oluşabilecek yangın ihtimali nedeniyle de “yangın söndürme tüpü” bulundurmak gerekiyor. Artçı depremler geçtikten sonra ise evden asansör yerine merdiven tercih edilerek çıkılmalı.
Evden çıktıktan sonra önceden belirlenen “afet toplanma alanı”na gidilmeli.
© Tüm hakları saklıdır.