Gündem

"Ziraat Bankası, AKP'nin arka cebi olamaz, olmamalı!"

"Ziraat, konut stokunu eriterek emeklilerin de çarkını döndürecek olamaz"

08 Mayıs 2018 14:56

Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, Başbakan Binali Yıldırım'ın konut stoku azatılması açıklamalarına ilişkin olarak, "Hükümet talimatlı konut stoku azaltma operasyonunun gerekçesine bakın: Sektördeki “çarklar” tekrar dönmeye başlayacakmış. Başbakan Yıldırım’ın bahsettiği “çarklar”ın kime ait olduğunu merak etmemek mümkün değil. Ziraat’ın çarkını döndüreceği kimseler arasında herhalde ineğine haciz gelince, sütünü şube önüne döken Haymanalı çiftçi olmasa gerek." dedi. 

Toker, "Başından T.C’yi atsa, Hazine payını Varlık Fonu’na devretse de Ziraat Bankası, AKP’nin arka cebi olamaz, olmamalı" yorumunda bulundu. 

"Ziraat, konut stokunu eriterek emeklilerin de çarkını döndürecek olamaz" diyen Toker, "Başındaki, Türkiye Cumhuriyeti kısaltması olan T.C. ibaresini fazlalık bulup atmış olan Ziraat Bankası’nın ilgi alanına konut, gayrimenkul, emlak alanında faal, iktidara yakın müteahhitlik şirketlerinin daha fazla girdiği malum" ifadesini kullandı. 

Toker şöyle devam etti: 

"Haliyle Ziraat’ın “çarklarını” döndüreceği konut sektöründen yararlanacak olanlar, bir zamanlar hedef kitlesi olan “kamu” değil, yapılı porselen dişleriyle pozlar veren, futbol kulüplerine sponsor olan bir avuç konut müteahhidinin olması yüksek ihtimaldir.

Dolayısıyla genel kurulu ertelenmiş, dolayısıyla denetim raporları okunmamış, tartışılmamış, dahası kamu sermayesi özel bir şirkete devredilmiş Ziraat Bankası’nın “stok eritme” göreviyle yaptığı/yapacağı işlemler, bankacılık teamülleri açısından belirsiz bir döneme girecektir. 
Bitirirken, Ziraat Bankası’nın 2016 yılı Sayıştay denetim raporunda, banka nezdinde yüzlerce milyon TL riski bulunan birkaç şirket hakkında, belli işlemler yapılması için zaten önemli “tavsiyeler” yer aldığını not düşelim"