Dünya

Zimbabve: Kolera salgını Batı'nın işi

Zimbabve, ülkedeki kolera salgınını bir biyolojik savaş yöntemi olarak Batı'nın çıkardığını iddia etti

13 Aralık 2008 02:00

* Zimbabve, ülkedeki kolera salgınını bir biyolojik savaş yöntemi olarak Batı'nın çıkardığını iddia etti.

800 kişinin öldüğü, 16bin kişinin hala tedavi gördüğü Zimbabve'deki kolera salgını gün geçtikçe yayılıyor. Güney Afrika ile sınır bölgelerini de etkilemeye başlayan salgın için alınan önlemler yeterli olmuyor.

Resmi Herald gazetesi, Enformasyon Bakanı Sikhanyiso Ndlovu'nun, salgının ABD ve eski sömürgeci İngiltere'nin ırkçı "biyolojik-kimyasal savaşı" olduğu yönündeki sözlerine yer verdi.

Ndlovu, koleranın "İngilizler tarafından Zimbabve halkına yapılan soykırımvari bir saldırı" olduğunu belirterek, "Kolera, Amerikalı ve Batılı müttefiklerinden destek alan tövbe etmez eski sömürgeci gücün hesaplı ırkçı terörist saldırısıdır" dedi.


Zimbabve'de su sıkıntısı da koleranın nedenleri arasında

Gazete, Amerikan büyükelçisinin, ABD'nin hastalığın yayılmasını bekledikleri yönündeki açıklamasının şüphe doğurduğunu da yazdı.

Zimbabve'de ilk kolera vakalarının görülmesinden sonra Amerikalı ve diğer yardım görevlileri, kanalizasyon ve sağlık sistemi çökmüş ülkede hastalığın hızla yayılacağı tahmininde bulunmuşlardı.

Bir taraftan da çatışma ortamı vuruyor

Zimbabve'de rejim ve karşıtları arasındaki çatışmalar da bitmek bilmiyor. İnsan hakları savunucuları ordu tarafından ortadan kaybediliyor, diktatör Başkan Mugabe koltuğunu bırakmak istemiyor, savaş son hızıyla devam ediyor. Bu çatışma ortamında fakir halkı bir de kolera salgını vuruyor. 

3 milyon olan nüfusuyla Güney Afrika Cumhuriyeti'ne katılmak ve ekonomisini düzeltmek isteyen Zimbabve halkı, G. Afrika başbakanı Thabo Mbeki'i kendi diktatör başkanları Robert Mugabe üzerinde baskı oluşturmamak ve onları kendi kaderlerine terk etmekle suçluyor.

Siyasal çatışmaların ortasına ateş gibi düşen kolera salgınının önlenmesi için BM ve diğer diğer barış ve sağlık örgütlerinin de desteği bekleniyor.