AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rus işgali altındaki Ukrayna'nın Lviv kentindeki Potoçki Sarayı'nda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Üçlü zirvenin ardından yapılan açıklamada, Zelenski, 'BM'nin Rusya işgalindeki Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenliğini sağlaması gerektiğini' söyledi. Erdoğan da, Zaporijya Nükleer Santrali etrafındaki çatışmalarla ilgili, "Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Türkiye ve Ukrayna, Ukrayna'nın savaş nedeniyle tahrip olan altyapısının yeniden inşası amacıyla anlaşma imzaladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçlü zirvenin ardından yaptığı açıklamada, "Sayın Zelenski'nin davetine icabetle Lviv'de bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklık düzeyindeki düzeyindeki ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirdik. İşbirliğimizi ve dayanışmamızı mevcut şartlar altında ilerletme imkanlarını ele aldık." dedi.
"Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz"
Erdoğan, nükleer santral etrafındaki çatışmalardan endişe duyduğunu ifade ederek şu açıklamaları yaptı:
"Yaklaşık 6 aydır devam eden savaş görüşmelerimizin ana konusunu teşkil ettik. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğimizi bu vesile ile bir kez daha vurguladık. Yaşanan can kayıplarından duyduğumuz derin üzüntüyü bir kez daha ifade ettim.
Dün gece bir yurda yönelik gerçekleştirilen füze saldırısına yönelik taziyelerimi ilettim. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Türkiye olarak bir taraftan çatışmaların diplomatik çözümle sona ermesi için çaba harcarken, diğer taraftan da Ukraynalı dostlarımızın yanında olduk, olmaya devam ediyoruz.
"Ukrayna'nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğiz"
Savaşın başından bu yana Ukrayna halkının acil insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 98 tırlık insani yardım malzemesi sevk ettik. 325 bine yakın Ukraynalı'ya geçici olarak ülkemizde ev sahipliği yaptık. Ukrayna'daki şartlar normale dönünceye dek misafir etmek üzere bin 99 yetin ve 408 refakatçisinden oluşan toplam bin 507 kişiyi ülkemizde misafir ettik.
Görüşmemizde, savaşın Ukrayna'da neden olduğu fiziki yıkımın boyutlarını da ele aldık. Bugüne kadar olduğu gibi Ukrayna'nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğimizi Sayın Zelenski ile paylaştım.
"İstanbul Mutabakatının olumlu yansımalarını sadece Ukrayna değil, tüm dünya hissetmeye başladı"
Üçlü görüşmenin odak noktasını, savaşın ne şekilde nihayete erdirileceği oluşturdu. Bundan 1 ay önce BM Ukrayna-Rusya ve Türkiye olarak tarihi nitelikte ortak bir çalışma niteliği gerçekleştirdik. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli şekilde dünya piyasalarına ihracını mümkün kılan İstanbul Mutabakatının olumlu yansımalarını sadece Ukrayna değil, tüm dünya hissetmeye başladı.
Mutabakatın uygulamaya konduğu 1 Ağustos'tan bu yana toplam 25 gemi, yaklaşık 625 bin ton Ukrayna tahılını dünya pazarına ulaştırdık, ulaştırıyoruz. Bugünkü temaslarımızda mevcut mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülebilmesi için atılacak adımlar üzerinde durduk.
"Tüm mesele, müzakere masasına giden en kısa ve adil yolu tespit etmektir"
Üçlü görüşmemizde İstanbul Mutabakatı'nın oluşturduğu müsbet havanın kalıcı barışa tahvil edilmesi imkanlarını değerlendirdik. Diplomatik sürecin canlandırılması için uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğine özellikle işaret ettim.
Şahsen savaşın en nihayetinde müzakere masasında sonuçlanacağı inancımı muhafaza ediyorum. Zelenski ve Guterres de bu hususta aynı fikirdeler. Tüm mesele, müzakere masasına giden en kısa ve adil yolu tespit etmektir.
"Tekrar kolaylaştırıcı ve arabulucu rolünü oynamaya hazırız"
Mart ayında, İstanbul'da şekillenen parametreler üzerinden müzakerelerin canlandırılmasının imkan dahilinde olduğuna inanıyorum. Bu hedefe yönelik olarak her türlü desteği vermeye, tekrar kolaylaştırıcı ve arabulucu rolünü oynamaya hazırız.
Görüşmede, savaş esirlerinin mübadelesi konusunu ve bu konudaki girişimleri ele aldık ve bu konuyu önemsediğimizi de ayrıca ifade etmek istiyorum. Şu anda burayı takip edenler "esirlerin mübadelesi ne oldu?" sorusunu da cevaplamaya çalışıyor. Putin ile bugünkü görüşmelerimizin neticesini değerlendirmeye devam edeceğiz."
Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres Üçlü Zirve sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi
Guterres: Santraldeki askeri ekipman ve personel çekilmelidir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından sözü alan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres de şu ifadeleri kullandı:
"Tesis herhangi bir askeri operasyonun parçası olarak kullanılmamalıdır. Bunun yerine Zaporijya'nın tamamen sivil altyapısının yeniden kurulması ve bölgenin güvenliğinin sağlanması için acilen anlaşmaya ihtiyaç var. Bunu söylemeliyiz ki, Zaporijya'ya gelebilecek herhangi bir potansiyel zarar intihar olur" şeklinde konuştu.
Guterres ayrıca Rusya'yı "uzlaşma ruhu" göstermeye ve Ukrayna'dan tahıl ihracatının yeniden başlamasını sağlayan tahıl anlaşmasının başarısının devamını sağlamaya çağırdı.
Guterres, anlaşma kapsamında 1 aydan kısa bir süre içinde 21 geminin Ukrayna limanından ayrıldığını ve 15 geminin Ukrayna'ya tahıl ve diğer malları yüklemek üzere İstanbul'dan yola çıktığını söyledi. Guterres ayrıca, "Ancak bu sadece başlangıç. Tüm tarafları başarının devamını sağlamaya çağırıyorum. Taraflar ilk günden itibaren gıda akışını sağlamak için profesyonelce ve iyi niyetle çalıştılar. Bunun devam etmesini ve tüm engelleri uzlaşma ruhu içinde aşmalarını ve tüm zorlukları kalıcı olarak çözmelerini istiyorum" ifadelerini kullandı.
Zelenski: Zaporijya Nükleer Santralı'nı görüştük
Ukrayna lideri Zelenski, üçlü zirvenin ardından yazılı açıklama yaparak, yaptıkları görüşmede nükleer santralin ele alındığını belirtti. Ukrayna lideri, BM'nin "silahsızlandırılmasında ve Rus askerlerinden temizlenmesinde" rol oynaması gerektiğini belirtti.
Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini güçlü bir destek mesajı olarak nitelendirerek, “Cumhurbaşkanı'nın Ukrayna ziyareti, böylesine güçlü bir ülkeden gelen güçlü bir destek mesajıdır. Lviv'deki görüşmede Recep Tayyip Erdoğan ile tahıl girişimini iyileştirme ihtimalini, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki durumu ve işgalcilerin nükleer şantajını, Rusya'nın geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarındaki geniş çaplı tahıl hırsızlığını görüştük. Savunma işbirliği konularına da değinildi” dedi.
Anlaşma imzalandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin huzurunda, Ukrayna'nın savaş nedeniyle tahrip olan altyapısının yeniden inşası amacıyla anlaşma imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenskiy'nin Potoçki Sarayı'ndaki görüşmesi, saat 14.40'da başladı. toplantı 17.00 sularında sona erdi. İkili görüşmenin ardından Potoçki Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen üçlü zirve, 40 dakika sürdü.
Erdoğan'ın beraberindeki ekipte Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve MİT Başkanı Hakan Fidan yer aldı
|
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'dan ayrıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin daveti üzerine geldiği Ukrayna'nın Lviv kentinden ayrıldı, Polonya'ya geçti.