Dünya

Zelenski duyurdu: Kiev güçleri, Rus kasabası Sudzha üzerinde tam kontrole sahip

Sudzha, Batı Sibirya'dan gelen ve Ukrayna boru hatları üzerinden Avrupa'ya akan Rus doğal gazının ölçüm istasyonuna ev sahipliği yapıyor

16 Ağustos 2024 09:32

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev güçlerinin Rus gazını Avrupa'ya pompalayan altyapıyı barındıran Rus kasabası Sudzha üzerinde tam kontrole sahip olduğunu iddia etti.

Rusya topraklarının yaklaşık 10 kilometre içinde yer alan Sudzha, Ukrayna'nın Rusya'ya başlattığı sürpriz saldırının başlamasından bu yana geçen 10 gün içinde ele geçirdiğini iddia ettiği 80 yerleşim biriminin en büyüğü. 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Oleksandr Sirski'den perşembe günü brifing alan Volodimir Zelenski, şu anda kasabada bir Ukrayna askerî komutanlık ofisinin kurulmakta olduğunu söyledi. 

Kasaba sakinlerinden bazıları çatışmalardan korunmak için bodrum katlarında kalırken, çoğu tahliye edildi.

Sudzha, Batı Sibirya'dan gelen ve Ukrayna boru hatları üzerinden Avrupa'ya akan Rus doğal gazının ölçüm istasyonuna ev sahipliği yapıyor ve Avrupa'nın gaz ithalatının yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor.

Rusya'nın eski dışişleri bakan yardımcılarından Andrey Fedorov devlet televizyonunda katıldığı bir programda “Kiev'deki akıllı insanlar bu merkezi ele geçirmeleri gerektiğini hesapladılar, öyle ki Rus ordusu (geri almak için])burayı yok etmek zorunda kalacak” dedi.

Şu ana kadar gaz akışında bir kesinti olduğuna dair herhangi bir belirti yok.

Hem Ukrayna hem de Rusya Perşembe günü Kursk bölgesinin başka yerlerinde ilerleme kaydedildiğini iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı, kuvvetlerinin “Ukrayna silahlı kuvvetlerinin saldırı girişimini püskürtmeye” devam ettiğini ve Krupets yerleşimi üzerinde kontrolü yeniden sağladığını söyledi.

Sky News'in bildirdiğine göre Britanya tarafından Ukrayna'ya hibe edilen Challenger 2 tankları Rusya topraklarında aktif çatışmalarda kullanıldı. Britanya Savunma Bakanlığı bu iddia hakkında yorum yapmadı ancak Ukrayna'ya sağlanan tank ve diğer silahların “Rusya içindeki operasyonlarda” kullanılmasına izin verildiğini söyledi.

Kiev, operasyonun amacının bir kısmının Rus güçlerinin Ukrayna'ya saldırmasını engelleyecek bir “tampon bölge” oluşturmak olduğunu söyledi, ancak ne kadarlık bir alanın söz konusu olduğu ve ne kadar süreyle elde tutulmaya çalışılacağı belli değil.