Ekonomi

"Zammın tohumları atılıyor": Geçen yıl 10 liraya satılan tohumluk soğanın kilosu, 35 liraya çıktı!

"Halk, soğan dikemez oldu"

05 Nisan 2019 09:40

Geçen yıl 3 ile 5 lira arasındaki tohum fiyatları 25 lira kadar yükseldi. Simav’daki halk pazarında üç hafta önce 10–15 TL’ye satılan tohumluk soğanın 1 kilogramının 30–35 liraya çıkması bekleniyor. Fiyat yükselmesinin, yeterli üretim yapılmamasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Milli Gazete'de yer alan habere göre Kütahya’nın Simav ilçesindeki halk pazarında tohumluk soğan fiyatlarının ani yükselişinin üreticilerin alım gücünü azalttığı belirtiliyor. Soğan tohumu satıcısı Mustafa Bayram (63), bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle soğan tohumu satışının 10 liradan başladığını söyledi. Bayram, “Kilo fiyatının 15, 20, 25, hatta muhtemelen önümüzdeki haftalarda 30–35 liraya çıkması bekleniyor. Bu durum satıcılardan kaynaklanmıyor. Denizli ve Bursa’daki rekoltenin düşük olmasından kaynaklanıyor. Vatandaş 3 kilo alacaksa 1 kilo, yarı yarıya ancak alabiliyor. Çünkü vatandaşın alım gücü düşük” dedi.

Soğan tohumu almak için gelen üretici Ömer Gülseren (42), “Bu yıl soğan tohumunun fiyatının çok yüksek olması nedeniyle her yıl 10 ile 20 kilo soğan tohumu alırken bu yıl 2–3 kilo alabildik. Bu fiyatların bir an evvel düşmesini istiyoruz. Halk soğan dikemez oldu” diye konuştu.

Emekli eğitimci Ahmet Bal, soğan tohumunun eski fiyatlara göre çok yüksek olduğunu ifade etti.

Çitgöl beldesinden Recep Atalay (73), soğan tohumunun 10 liradan 25 liraya yükselmesinden dolayı alamadığını belirterek, ucuzladığı zaman alacağını söyledi. Soğan tohumu satıcısı Ertan Gökkaya, bu yıl üretimin az olduğunu belirterek, köylülerin tohum yetiştiremediğini belirtti.