Gündem

Zamlar, velileri okul servisinden "komşu turizmi"ne yöneltti: Korsan taşımacılığa giriyor mu?

24 Ağustos 2023 09:21

Okul servislerine gelen zamlar velileri zorlayınca, birkaç komşu çocuğunun taşındığı "komşu turizme" yöneldi.

Okul servisi tarifesine göre, İstanbul’da 0-1 km arası için servis ücreti bin 300 TL. Bu ücrete ilkokul ve ortaokullarda bulunması zorunlu rehber personel için yüzde 35’lik bir fark eklendiğinde velilerin ödemesi gereken ücret aylık bin 755 TL’ye çıkıyor. Mesafe uzadıkça ücret artarken bazı özel okullarda sunulan özel hizmetler nedeniyle ücretler daha da yükseliyor.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, veliler yüksek servis ücretleri nedeniyle farklı arayışlara girdi. Kimi bu yıl toplu taşımayı kullanmayı planlarken, kimi ise korsan servislere ya da birkaç komşu çocuğunun taşındığı "komşu turizm"e yöneldi.

Komşu çocuklarını taşımak korsan taşıma mı?

Bazı aileler çocuklarının okula ulaşımı için servis kullanmak yerine kendi aracıyla getirip götürmeyi tercih ediyor. Bunu yaparken de kendi çocuğuyla birlikte komşu çocuklarını ya da yol üstündeki arkadaşlarının çocuklarını da taşıyor.

Avukat Zafer İşeri, aynı okulda okuyan komşu ya da arkadaşların çocuklarını taşımak korsan taşıma olarak sayılıp sayılmadığına ilişkin şunları söyledi: 

“Teknik olarak hatır taşımasıdır ancak bir gelir elde ediliyorsa yasak kapsamındadır. Bir kişinin ücret alarak taşıma yapması mevzuata aykırıdır. Ancak kendi çocuğunu götürürken komşusunun çocuğunu hatır için götürüyor, gelir elde etmiyorsa bu yasaya aykırı olmaz. Öte yandan kendi çocuğunu götürürken bin liralık masrafı vardır, bunun 500 TL’sini diğer aileden alıyorsa bu da menfaat teminine girer ve yasaya aykırı olur.”