Dünya

Yunanistan, Türkiye'ye yönelik tezlerini AB'de gündeme getirdi

21 Haziran 2022 08:19

T24 Dış Haberler

Atina-Ankara hattında serin rüzgarlar eserken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Yunanistan'ın mevcut krizdeki Türkiye'ye yönelik tezlerini gündeme getirdiği belirtildi. 

Yunanistan'ın önde gelen yayınlarından Kathimerini'nin İngilizce servisinin aktardığına göre diplomatik kaynaklar, Dendias'ın toplantıda "Türkiye'nin provokatif eylemlerini hem söylemde hem sahada artırdığını" söylediğini aktardı. 

Dendias'ın toplantıda, "Türkiye'nin revizyonist bir ajandası olduğunu; Yunanistan'ı da bu yüzden tehdit edip egemenliğini sorguladığını" söylediği ifade edildi .

Dendias'ın AB bakanlarına Atina'nın yasa dışı olduğunu iddia ettiği Yunan adaları üzerindeki "Türk uçuşları" konusunda da bilgi verdiği belirtildi. 

Yunan Bakan'ın "Türkiye'nin eylemleri karşısında Yunanistan'a destek veren ülkelere teşekkür ettiği" aktarıldı ve AB üyelerini uluslararası anlaşmalara uyma çağrısı yapmaya davet ettiği bildirildi.

Mevcut kriz

Türkiye ve Yunanistan, son yıllarda Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı, Ege üzerinde hava sahası, göçmen krizi ve Kıbrıs'ın geleceği gibi konularda sık sık karşı karşıya geldi.

İki ülke arasında mevcut kriz, Erdoğan'ın Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki adalarını statüsü gerekçesiyle silahlandırılamayacağını söylemesiyle başladı. Ankara, 1923 Lozan ve 1947 Paris Antlaşmaları'nın Yunanistan'a adaları silahsız kalmaları şartıyla verdiğini savunuyor. 

Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye davet ediyorum, şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Yunanistan'ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz. Kendine gel" demişti. 

Türkiye, Ege'deki adaların silahlanmasının kendisine tehdit oluşturduğunu savunurken, Atina da bu tür söylemlerin "egemenliğine müdahale" olduğunu iddia ediyor. 

Öte yandan Miçotakis'in ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmalarda isim vermeden Türkiye'ye işaret eden negatif söylemlerde bulunması, Erdoğan'ın tepkisini çekmişti. 

İki ülke de geçen haftalarda Birleşmiş Milletler'e adalar ve hava sahası konusundaki duruşlarını detaylandıran mektuplar yolladı.