Dünya

Yunanistan'ın yeni başbakanı Miçotakis daha önce Türkiye hakkında ne demişti?

08 Temmuz 2019 09:57

T24

Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerde Kiriakos Miçotakis ve Yeni Demokrasi Partisi oyların yüzde 39.85'ini alarak tek başına hükümet kurmaya hak kazandı. Miçotakis, bugün yemin ederek Yunanistan'ın yeni başbakanı olarak göreve başlayacak. 

Hürriyet Daily News yazarı Ariana Ferentinou'nun aktardığına göre Miçotakis seçim kampanyası sürecinde Türkiye ile ilgili çok fazla söylemde bulunmadı ve genellikle iç politikaya odaklandı. Miçotakis'in genel başkanlığını yaptığı Yeni Demokrasi Partisi Yunanistan ile Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kaynakların çıkartılması konusundaki gerilimde genellikle iktidarda bulunan SYRİZA ve Başbakan Alkesis Çipras'ın politikalarına destek verdi. 

Miçotakis, 17 Haziran'da yaptığı açıklamada "Türkiye Akdeniz'deki adaların bağımsızlığını ihlal etmeye devam ederse Yunanistan ile Kıbrıs AB'ye Ankara'ya yaptırım uygulama çağrısında bulunmalıdır" dedi. Yeni Yunanistan başbakanı aynı açıklamasında gerilim konusunda "milli birlik" çağrısında bulunmuştu. Miçotakis Doğu Akdeniz'deki gerilim hakkında başka açıklamalarında da Türkiye'ye AB yaptırımlarının bir olasılık olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi. Miçotakis, 28 Haziran'da Yunanistan'ın Türkiye sınırındaki kasabalarını gezmiş ve Ankara'ya "Uluslararası hukuka uyma" çağrısında bulunmuştu. 

Yeni Demokrasi Partisi lideri Ege Denizi'ndeki adaları ziyaret ederken, "Yunanistan Türkiye ile barışçıl bir ilişki istiyor" diye konuşmuştu.

Ekathimerini'nin haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın yeni başbakanı Miçotakis'e tebrik telefonu açan ilk dünya lideri oldu. Miçotakis'in Erdoğan'a uluslararası hukuk ve iki ülkenin de çıkarları için içten diyalog kurulduğu sürece Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin tekrar sıfırdan başlatılabileceğini söyledi.