Dünya
BBC Türkçe

Yunanistan'da yeni 'telekulak' iddiası: Dışişleri Bakanı Dendias dahil 33 kişinin telefonlarının dinlendiği öne sürüldü, Başbakan iddiaları yalanladı

Miçotakis

07 Kasım 2022 22:31

Yunanistan’da haftalık yayımlanan Documento adlı muhalif gazete, ülkenin önde gelen ve görev başındaki bazı bakanları dahil siyasetçiler, iş insanları ve gazetecilerden oluşan 33 kişinin telefonlarının dinlendiğini öne sürdü. Haber ülkede büyük yankı uyandırdı. Dinlemelerin arkasında olduğu ima edilen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “hiçbir kanıtı yok” diyerek, iddiaları yalanladı.

Haberde telefonların dinlendiği iddia edilenler arasında;

  • Dışişleri Bakanı Nikos Dendias
  • Kalkınma Bakanı Adonis Georgiades
  • Eski Kamu Düzeni Bakanı Mihalis Hrisohoides
  • Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalyas
  • Hükümet Sözcü Yardımcısı Aristoteli Peloni
  • Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) lideri Nikos Androulakis
  • Kathimerini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Alexis Papachelas
  • Olympiakos Futbol Kulübü Başkanı Vangelis Marinakis de bulunuyor.

Yunanistan hükümeti, "haberde herhangi bir delil olmadığını" savunmasına karşın Başsavcılıktan, iddiaları soruşturmasını istedi.

Başsavcılık, haberin yazarı ve Documento Genel Yayın Yönetmeni Kostas Bahçevanis'i ifadeye çağırdı.

Documento, doğrudan bir suçlamada bulunmasa da, dinlenmelerin Başbakan Kiryakos Miçotakis'in talimatıyla yapıldığını ima etti.

Gazete ayrıca "Miçotakis'in, lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi (YDP) içindeki cepheleşmelerden endişe duyduğunu", "telefonu dinlenen Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın parti liderliğine soyunduğunu" öne sürdü.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Dışişleri Bakanlığı gibi hassas bir bakanlık yurt içi ve yurt dışı kaynaklı telefon dinleme olasılıklarına karşı önemli önlemler aldı" denildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias

Miçotakis: Bu iddiaların hiçbir kanıtı yok

Başbakan Kiryakos Miçotakis, akşam saatlerinde ANTENA TV kanalına verdiğİ özel mülakatında telefon dinlenmeleri ile ilgili kendisine yöneltilen suçlamaları yanıtladı.

Miçotakis, bu konuda şöyle konuştu: 

"Ülkenin siyasi hayatının seviyesi bu denli aşağı düşmesi mümkün müdür?  

“Bu iddiaların hiçbir kanıtı yok. Herhangi birinin Başbakan'ın Dışişleri Bakanı'nı izlediğini söylemesi utanç vericidir.

"Savcıdan delil istemesini istiyorum. Muhalefet lideri Aleksis Çipras, Kostas Bahçevanis’in arkasına saklanıyor. Kendi stratejisi ile kendisini çamura batırmaktır.”

Daha önce PASOK lideri Nikos Androulakis’in, Avrupa Parlamentosu üyesi olduğu sırada, Yunanistan İstihbaratı Servisi (EYP) tarafından dinlendiği ortaya çıkmıştı.

Androulakis’in telefonunun niçin dinlendiğini kamuoyuna açıklamak istemeyen EYP Başkanı ile Başbakan Miçotakis'in güvenlik danışmanı istifa etmek zorunda kalmıştı.

 
 
 
Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir