Dünya

Yunanistan'da mülteciler sokağa atılıyor, gönüllüler tutuklanıyor

Mülteciler Atina’nın merkezinde hiçbir barınma imkanı bulunmadığına işaret etti

19 Nisan 2019 15:17

Yunanistan’da Yunanistanlı ve Avrupalı gönüllülerin desteği ile sahipsiz evlerde kışı geçirmeye çalışan mülteciler polis şiddeti ile karşı karşıya kaldı. Atina’nın merkezinde mültecilerin mesken tuttuğu binalara baskın gerçekleştiren Yunanistan polisi, gönüllüleri tutukluyor ve mültecileri sokağa atıyor.

Duvar'dan Nikolaos Stelya'nın haberine göre son bilgilere dahilinde Yunanistan polisi şu ana dek Atina’nın Eksarheia bölgesinde mültecilerin sığındığı birçok binaya baskın düzenledi. Baskın neticesinde Avrupalı gönüllüler gözaltına alındı. Şu ana kadar 68’in üzerinde gözaltı gerçekleştirilmiş durumda. Gözaltına alınanlar arasında Suriye, Afganistan, Cezayir ve Fas vatandaşları da bulunuyor. Yunanistan polisi baskınların yapıldığı bazı noktalarda uyuşturucu maddelere rastlandığını ve uyuşturucularla ilgili olarak da gözaltı yapıldığını açıkladı.

“İnsanız ve barınmak için güvenli bir yer hakkımız”

Polis baskınları nedeniyle aileleri ile beraber sokakta kalan mülteciler Syntagma Meydanı’nda oturma eylemi başlattı. “İnsanız ve barınmak için güvenli bir yer hakkımız” sloganıyla sesini yükselten mülteciler bugün meydanda kalacaklarını açıkladılar. Eylemcilerin yanında çocuklar da bulunuyor. Yunanistan medyası eylemcilerin sayısını 40 olarak veriyor. Bugüne dek barındıkları noktaları ellerinden alan polis ve yetkililerden seslerinin duyulmasını talep eden mülteciler Atina’nın merkezinde hiçbir barınma imkanı bulunmadığına işaret ediyor.

Sığınma talebinde bulundular

Eylemcilerden birçoğu muhaceret dairesine götürülürken, birçok insanın yeni gelişmeler öncesinde Yunanistan’dan sığınma ve iltica talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Bu gelişme sonrasında polis mültecileri serbest bıraktı. Mülteciler ise Sytagma Meydanı’ndaki yerlerini alıp bekleyişe geçti.