Dünya Basınında Bugün

Yunanistan'da AP seçimi rüzgarı; İsrail ordusundan Hizbullah uyarısı; Gazze'de ilk kez "taktiksel ara" | Dünya Basınında Bugün

17 Haziran 2024 09:30

T24 Dış Haberler

NATO Başkanı Jens Stoltenberg, Rusya ve Çin'in artan tehdidi karşısında NATO'nun daha fazla nükleer silah konuşlandırmayı düşündüğünü söyledi. İsrail ordusu, Gazze'nin güneyinde önemli bir insanî koridordan yardımların ulaşabilmesi için gündüz saatlerinde çatışmalara "taktiksel ara" verileceğini duyurdu. Ancak İbranice yayınlarında duyurunun Refah'taki çatışmaların durdurulması anlamına gelmediğini aktardı. Analistler, her iki duyurunun farklı kesimleri etkilemek için yapıldığını düşünüyor. İsrail ordusu, Pazar günü yaptığı açıklamada, Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail'e yönelik yoğun sınır ötesi ateşinin ciddi bir gerilimi tetikleyebileceğini söyledi. Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde üç büyük Yunanistan partisinin hiçbirinin hedeflerine ulaşamadığını gösteren sonuçların ardından ülkenin siyasi gündemi bu konuyla meşgul olmaya devam ediyor. Ukrayna Barış Zirvesi için bir araya gelen yaklaşık 100 ülke Kiev'in savaşı sona erdirmek için Moskova ile diyaloga girmesi gerektiği konusunda anlaşırken Ukrayna'nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğüne güçlü bir destek verdi. 

17 Haziran 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | NATO, daha fazla nükleer silah konuşlandırmak için görüşmeler yapıyor

NATO Başkanı Jens Stoltenberg, Rusya ve Çin'in artan tehdidi karşısında NATO'nun daha fazla nükleer silah konuşlandırmayı düşündüğünü söyledi.

Stoltenberg verdiği bir mülakatta "bloğun düşmanlarına gününü göstermesi gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Füzelerin depodan çıkarılması ve hazırda bekletilmesi konusunda üyeler arasında canlı istişareler yapıldığını söyleyen Stoltenberg, bu konuda şeffaflık çağrısında bulundu.


The New York Times | Gazze'deki "duraklama" açıklaması iki kanat için hazırlandı

İsrail ordusu, İngilizce ve Arapça yayın yapan kanalları aracılığıyla ikinci bir emre kadar Gazze'denin güneyindeki önemli insanî yardım koridoru boyunca gündüz saatlerinde çatışmalara "ara" verildiğini duyurdu. 

Duraklamanın kapsamı konusunda yaşanan kafa karışıklığının hemen ardından, bu kez İbranice ve görünüşe göre iç tüketime yönelik bir açıklama geldi.

Bu değişikliğin Gazze Şeridi'nin güneyindeki çatışmaların durdurulması anlamına gelmediği belirtilen açıklamada, en güneydeki Refah kentindeki operasyonun devam ettiği belirtildi.

Analistler Başbakan Binyamin Netanyahu'nun plandan haberdar olmasının ve her duyurunun farklı kitlelere yönelik olmasının muhtemel olduğunu söyledi. 


Al Arabiya | İsrail ordusu: Hizbullah'ın bizi gerilimin eşiğine getirdi

İsrail ordusu, Pazar günü yaptığı açıklamada, Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail'e yönelik yoğun sınır ötesi ateşinin ciddi bir gerilimi tetikleyebileceğini söyledi.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari İngilizce yaptığı video açıklamasında "Hizbullah'ın artan saldırganlığı bizi Lübnan ve tüm bölge için yıkıcı sonuçları olabilecek daha geniş bir tırmanmanın eşiğine getiriyor" dedi.


eKathimerini | AP seçim sonuçları Yunanistan siyasetini hâlâ çalkalıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde üç büyük Yunanistan partisinin hiçbirinin hedeflerine ulaşamadığını gösteren sonuçların ardından ülkenin siyasi gündemi bu konuyla meşgul olmaya devam ediyor. 

Başbakan Kiryakos Miçotakis, cuma günü kabine değişikliğine gitti ve hafta sonu yapılan ilk kabine toplantısında rehavet ve kibre karşı bir mesaj gönderdi.

eKathimerini'ye göre "yıllardır kriz içinde olan merkez solda gelişmeler hızlı ve gürültülü olabilir". Sosyalist PASOK partisinde bazı yetkililer, 2024 yılında yeni bir lider için seçimlere giden prosedürlerin derhal başlatılması çağrısında bulunuyor.

SYRIZA'da iki öneri ortaya atıldı: biri tüm merkez sol partilerden oluşan bir koordinasyon komitesi kurulması, diğeri ise tek bir organın oluşturulmasına yönelik prosedürleri başlatmak üzere SYRIZA içinde bir referandum düzenlenmesi. Lider Kasselakis, her iki öneriyi de reddetti. 


The Moscow Times | Ukrayna Barış Zirvesi, Rusya ile diyalog çağrısı yaptı; Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekledi

Ukrayna Barış Zirvesi için bir araya gelen yaklaşık 100 ülke Kiev'in savaşı sona erdirmek için Moskova ile diyaloga girmesi gerektiği konusunda anlaşırken Ukrayna'nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğüne güçlü bir destek verdi. 

Burgenstock kompleksindeki zirveye katılan ülkelerin büyük çoğunluğu tarafından desteklenen sonuç bildirgesinde "Barışa ulaşmanın tüm tarafların katılımını ve taraflar arasında diyaloğu gerektirdiğine inanıyoruz" denildi.

Ancak tüm katılımcılar belgeyi desteklemedi; Hindistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri zirvedeki ekranlarda gösterilen destekçi devletler listesinde yer almayan ülkeler arasındaydı.