Gündem

Yunanistan'da 1999 Depremi'ni anımsatan dayanışma ve yardım kampanyaları

08 Şubat 2023 17:01

ATİNA- 

Türkiye’nin bu acı dolu günlerinde Yunanistan’da başlatılan dayanışma ve insani yardım kampanyaları, 1999‘da her iki ülkeyi de vuran ölümcül depremlerde yaşanan dayanışma ve yardımlaşma günlerini anımsatıyor.

Yunan siyaset dünyasından başka, basın, Kızılhaç, STK’lar, dernekler, işçi ve memur sendikaları, okullar, hatta spor kulüpleri Türkiye’deki depremzedelere insani yardım kampanyaları başlattı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak taziyelerini bildirdi. Miçotakis ayrıca, Twitter hesabından gönderdiği dayanışma mesajının ardından ABD merkezli CNN kanalına verdiği demecinde de, “Türkiye ile aramızdaki anlaşmazlıkları bir yana bırakıp, deprem nedeniyle birlikte çalışmak zamanı. Türk ve Yunan halkları arasında dostluk vardır.  Siyasetçilerin arasında anlaşmazlıklar olabilir ama nihayetinde Türk halkı ile Yunan halkının ayıran hiç bir şey yoktur” dedi. 

Bu dayanışma mesajı yalnız Miçotakis’ten gelmiyor. Sade Yunan vatandaşlarının çok duygulu mesajlarına da tanık oluyoruz. Yunan basını da duygulu mesajlar veriyor. Yunan devlet televizyon kanalı ERT,  sabah programını, deprem enkazları görüntüleri eşliğinde insanın yüreğini burkan, “Ben seni sevdiğimi dünyalara bildirdim” sözlerini içeren ağıtsı bir Türkçe şarkıyla başlattı.

Yunan gazetelerinin manşetlerine taşınan deprem haberlerine çok sayıda deprem görüntüleri eşlik ediyor. Yunan deprem uzmanlarının görüşlerinin, Türk deprem uzmanlarınınkiyle çakıştığı haberlere önem veriliyor.  Yunan deprem uzmanı Kostas Papazahos'un Türkiye ile Yunanistan’ın, “ölümcül fay hatlarının üstünde” bulunduklarını anlatan makalesinde, ”Bu deprem manzaralarının aynısını Yunanistan’da görmeye hazırlıklı olmalıyız” ifadesi ön plana çıkarıldı. 

Yardım kampanyaları

Yunan siyasi partilerinin ayrı ayrı yaptıkları dayanışma mesajlarının yanı sıra depremzedelere yardım kampanyaları için anonslar yapılıyor.

Atina merkezli İstanbul Rum ve Pontüs (Karadeniz) Rum dernekleri başta olmak üzere, iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) , Komünist Parti (KKE), işçi sendikaları, basketbol kulüpleri üyelerine kan bağışı ve insani yardım kampanyaları çerçevesinde özetle, şu çağrılarda bulunuyorlar:

“Battaniye, nevresim, uyku tulumları, yastık, çocuklar ve bebekler için temiz giyim, kışlık botlar, eldivenler, kazak ve sıcak giyim eşyaları gibi  baklagil, konserve, kurabiye, kuruyemiş, bebek mamaları, sütler, bebek bezleri, kadınlara mahsus hijyen,  ilk yardım seyyar sağlık KİT’ leri... gibi malzemelerin toplanması ; gönüllü doktorların , sosyal hizmet uzmanı grupların ve organize kamp oluşturma uzmanlarının yetkili yerel makamların işbirliği ile deprem bölgelerine gönderilmesi ve ülkenin her yerindeki kan bağışı merkezlerine gidilmesi ..“    

Yunan yayın organlarında birinci gündem maddesini oluşturan deprem haberlerinde, deprem bölgelerine gönderilen muhabirlerle sürekli canlı yayınlar yapılıyor.

Deprem bölgelerindeki enkaz çalışmalarında 17 yaşındaki bir kızın cesedini çıkaran Yunan itfaiye komandosunun döktüğü gözyaşları ve küçük bir kız çocuğunu enkazlardan çıkarmayı başaran başka bir Yunan itfaiye komandosunun sevinç gözyaşları ile Türk AFAD ve Yunan  EMAK’ın ortak gayretleri en fazla duygu uyandıran haberlerin başında geliyor. Trajik manzaraları anlatmaya çalışan Yunan sunucuların ise zaman zaman gözlerinin dolduğu ve seslerinin kısıldığı gözleniyor.

Tüm bu duygusal anlar, 1999’daki depremlerden sonra, Türk/Yunan ilişkilerindeki anlaşmazlıklara rağmen halklar arasında, kimseden izin almadan ve gayrı ihtiyari başlatılan yardımlaşma ve dayanışma öncülüklerini akla getiriyor.

1996’da yaşanan ve iki ülkeyi savaşın eşiğine dek getiren “Kardak krizi” ve 1999‘un başlarında yaşanan “Abdullah Öcalan kirizi” nedeniyle Türk-Yunan ilişkilerindeki siyasi gerginliklerin önüne geçen Türk ve Yunan halklarının dayanışması, dönemin Türk ve Yunan Dışişleri Bakanları rahmetli İsmail Cem ve Yorgos Papandreu tarafından benimsenmiş, Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmıştı.

İlişkilerin düzelmesi için yeni depremlerin beklememesi ümidiyle..

Kathimerini'de yayımlanan 'Hepimiz Türküz' karikatürü

Yunanistan deprem bölgelerine 15 itfaiye komandosu daha gönderdi

Yunanistan, deprem bölgelerine 15 itfaiye komandosu, bir enkaz kurtarma köpeği ve üç doktor daha gönderildiğini açıkladı.

Depremin ilk gününde 21 komando, iki köpek ve beş doktor gönderen Yunanistan, böylece Türkiye'ye  46 itfaiye komandosu, üç köpek ve sekiz doktor göndermiş oldu.

Sağlık ekipleri ve itfaiye komandoları, Atina ve Selanik’ten havalanan C-130 askeri nakliye uçaklarıyla İncirlik Üssü'ne ve oradan deprem bölgelerine ulaştı.