Gündem

"Yunanistan Başbakanı Çipras, Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaret edecek"

Ziyaret gerçekleşirse Çipras okulu ziyaret eden ilk Yunanistan başbakanı olacak

02 Şubat 2019 08:02

T24

5-6 Şubat'ta Türkiye'de resmi temaslarda bulunacak olan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaret edecek. Ziyaret gerçekleşirse Çipras okulu ziyaret eden ilk Yunanistan başbakanı olacak.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, aylardır üzerinde durduğu Türkiye ziyaretini 5-6 Şubat tarihlerinde gerçekleştirecek. Beştepe’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan Çipras’ın ana gündeminde Kıbrıs meselesi var. 

Çipras ziyaretinin ikinci gününde İstanbul Patriği ile Heybeliada Ruhban Okulu’nda bir araya gelecek. Çipras'ın 6 Şubat'ta Heybeliada Ruhban Okulu’nun içinde bulunan Agia Triada Manastırı’nı kuran Patrik Fotios’un isim gününe özel yapılacak ayine de katılması bekleniyor. Çipras, Ruhban okulu ziyaretiyse, 1933’ten beri bir ilk. 1933’te Yunanistan’ın eski Başbakanı Elefteros Venizelos’un muhalefet lideri olduğu dönemde tarafından ziyaret edilmişti. 

Çipras ve Erdoğan geçen yılın Temmuz ayında NATO’da bir araya gelmişti. Çipras o görüşmede Erdoğan’a kısa sürede Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçmesi isteğini dile getirmişti. Patrikhane’nin Erdoğan ve Çipras görüşmesinden okulun geleceğini dair herhangi bir gelişme beklenmese de Patrik I. Bartholomeos, Çipras’ın okula ziyaretinin büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Bu okulun açılmasına ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. 

Bartholomeos, yaptığı açıklamada, Erdoğan ile Çipras’ın gerçekleştireceği görüşmeyle Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini istedi. 

Öte yandan Patrik Bartholomeos ile Başbakan Çipras, Yunanistan’da din görevlilerin memurluktan çıkarılması talebinden sonra ilk kez bir araya gelecek. Başbakan Aleksis Çipras, geçen aylarda Yunan Ortodoks Kilisesi’yle bir araya gelmiş ve din görevlilerin memurluktan çıkarılmasına ilişkin talepte bulunmuştu. Yunanistan ve 12 Ada’da kiliseleri bulunan İstanbul Patrikliği bu talebe karşı çıkmıştı. Patrik ve Başbakan arasında bu konunun da gündeme gelmesi bekleniyor. 

Ruhban Okulu neden kapalı?

1844’te açılan Ruhban Okulu, şu anki İstanbul Patriği I. Bartholomeos dahil 12 patrik yetiştirdi. 

1971’de Anayasa Mahkemesi tarafından bütün özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanması kararlaştırıldı. Özel yüksek okul statüsünde değerlendirilen okulun varlığını sürdürebilmesinin ancak Türk üniversitelerinden birisine veya bir ilahiyat fakültesine bağlanarak mümkün olabileceği belirtildi. Patrikhane’nin, okulun Türk üniversitelerine bağlanmasını istememesi üzerine Heybeliada Ruhban Okulu kapatıldı.

Özellikle teoloji eğitimi verilen Ruhan Okulu’nda herhangi bir üniversiteye bağlı normal bir tedrisatta, öğrenciler derslerini gördükten sonra okuldan ayrılırsa Ruhban Okulu’nun amacına ulaşamayacağı ifade edilidyor. Öte yandan yalnız Ortodoks teolojisi eğitimi verilen Ruhban Okulu’nda bir üniversite bünyesine alınması sonucunda diğer mezhepler de eğitime katılabileceği ve okulda sadece Ortodoks teolojisi verilemeyeceğine yönelik endişeler mevcut.