Gündem

Yunanistan: Akdeniz'deki deniz yetki alanları konusundaki anlaşmazlıklar çözülemezse Lahey'e gidilmeli

30 Aralık 2019 12:39

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Atina ve Ankara'nın Akdeniz'deki deniz yetki alanları konusundaki anlaşmazlıkları çözemedikleri takdirde, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) gidilmesi gerektiğini belirtti.

Reuters'ın aktardığına göre Miçotakis, 'To Vima' gazetesiyle yaptığı söyleşide niyetinin Yunanistan ve Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanları konusundaki anlaşmazlıklarını siyasi ve diplomatik düzeyde ele almak olduğunu söyledi.

Miçotakis "Ancak bir çözüm bulamazsak Yunanistan'ın (deniz yetki alanları konusundaki) tespit ettiği anlaşmazlığın Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı gibi uluslararası bir kurumda değerlendirilmesi gerektiğini açıkça söyleyebiliriz" dedi.

Türkiye, geçen ay Libya'da uluslararası tanınırlığı olan hükümetle, Türkiye'nin güney Akdeniz kıyılarından Libya'nın kuzeydoğu kıyılarına kadar münhasır ekonomik bölge yaratmayı amaçlayan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına (DYAS)İlişkin mutabakat muhtırası imzalamıştı.

Türkiye ile uzun yıllardır deniz yetki ve egemenlik alanı anlaşmazlığı yaşayan Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi, bu anlaşmanın geçersiz olduğunu ve uluslararası deniz hukukunu ihlal ettiğini söylüyor.

Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlar, bu anlaşmayı Doğu Akdeniz'deki doğalgazın çıkarılmasını ve Ankara'nın rakibi ülkeleri engellemeye yönelik bir çalışması olarak nitelendiriyorlar.