T24 / ANKARA
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP'nin Millet İttifakı'nda yer alan 4 siyasi partinin aday listesi vermediği, diğer iki partinin ise bazı illerde liste sunmadığı gerekçesiyle oy pusulasından "Millet İttifakı'nın" çıkarılması ve ittifaktaki her partinin oylarının ayrı ayrı hesaplanması talebiyle yaptığı başvuruyu oy birliğiyle reddetti. Ancak Kurul, ittifakı oluşturan partilerden birinin bile ayrı seçime girmesi halinde, o ilde ittifak isminin kullanılamayacağına karar verdi. Bu karar uyarınca Millet İttifakı 16 ilde “Millet ittifakı” adı altında seçime giremeyecek. YSK’nın bu kararına ise Başkan Ahmet Yener ve 3 üye “İttifakın tek üyesi olarak seçime katılan bir siyasi partinin oy pusulasındaki yeri, ad çekme işlemi ile belirlenerek ittifaka yer verilen sırada olması gerekmekle beraber, siyasi parti logosu üzerinde ait olduğu ittifak sütunun da bulunması gerektiğini” belirterek muhalif kaldı. Millet İttifakı 16 ilde "fermuar modeli" ile seçime girme kararı almıştı.
“İttifak geçerliliğini yitirdi” iddiası
AKP'nin YSK temsilcisi Recep Özel tarafından yapılan başvuruda "Millet İttifakının Yüksek Seçim Kuruluna sunmuş olduğu ittifak protokolünde 6 siyasi partinin yer aldığı, oy pusulasındaki yerlerinin tespitine istinaden ittifak ve ittifak içerisindeki siyasi partiler için ayrı ayrı kura işlemi yapıldığı, ancak ittifak içerisindeki 4 siyasi partinin aday listesi vermediği, diğer iki partinin ise bazı seçim çevrelerinde aday listesi sunmadığı, buna rağmen ittifak protokolünü değiştirmeye yönelik herhangi bir ek protokol sunmadıkları, ortada geçerliliğini yitirmiş bir protokolün bulunduğu gerekçeleriyle oy pusulalarında Millet İttifakı ibaresi bulunmaması, her siyasi partiye müstakil olarak yer verilmesi, ayrıca baraj hesaplamasının da her bir siyasi parti için ayrı ayrı yapılmalı" denildi.
Talep reddedildi
Talebi değerlendiren YSK ise oy pusulasından Millet İttifakı'nın çıkarılması başvurusunu reddetti. YSK kararında "Her ne kadar Millet İttifakı'na dahil Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi tarafından hiç bir seçim çevresinde aday göstermemiş olsa da, ittifaka dahil diğer partiler olan Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti'nin iller toplamının yarısından fazlasında aday göstermiş olması nedeniyle Millet İttifakı'nın devam ettiğine, ittifak protokolünün geçersiz olduğuna ilişkin talebin reddine" ifadelerine yer verildi. Bu karar oy birliği ile alındı.
16 ilde “Millet İttifakı” adı kullanılamayacak
Kurul ayrıca Millet İttifakı'nın 16 ilde bu isim altında seçime giremeyeceğine karar verdi. YSK, ittifakı oluşturan partilerden birinin bile ayrı seçime girmesi halinde, o ilde ittifak ismini kullanamayacağına hükmetti. Kararın gerekçesinde “Gerek ittifak teriminin lügat anlamı, gerek ittifakın seçim hukuku bakımından terim anlamı, gerekse 2839 sayılı Kanunun 26'ncı maddesinde kanun koyucunun en ince ayrıntısına kadar düzenlemiş olduğu ittifak yapan siyasi partilerin birleşik oy pusulasında kullanacağı alanın düzenleniş biçimi göz önünde bulundurulduğunda, ittifak yapan siyasi partilerden sadece birinin seçime katıldığı seçim çevrelerinde seçim ittifakı yapıldığından söz edilemeyeceğinden; herhangi bir seçim çevresinde ittifaka dahil siyasi partilerden sadece birinin seçime katılması halinde oy pusulasında ittifak unvanı kullanılamayacağı” belirtildi.
Baraj hesabında ittifak geçerli
Kararda, “ülke barajı hesabında ise ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının esas alınacağı, herhangi bir seçim çevresinde ittifaka dahil siyasi partilerden sadece birinin seçime katılması halinde bu siyasi partinin pusuladaki sırasının, ittifakın kura ile belirlenmiş olan sırası olacağı” ifade edildi. CHP ve İYİ Parti bazı illerde ortak milletvekili adayı listesi üzerinde çalışan iki parti, Millet İttifakı'nın milletvekili sayısını artırmak için, milletvekili çıkarma olasılığı düşük olan illerde seçime, fermuar modeliyle girme kararı almıştı.
Başkan Yener’den karşı oy
Kurul’un, Millet İttifakı’nın 16 ilde bu isim altında seçime giremeyeceğine yönelik kararına YSK Başkanı Ahmet Yener ve 3 üye muhalif kaldı. Karara şerh düşen Yener ve 3 üyenin 'karşı oy' yazısında şu gerekçeye yer verildi:
"Millet İttifakının 22.03.2023 tarihli seçim ittifakı protokolünü Yüksek Seçim Kuruluna sunduğu, gelinen süreçte Millet İttifakına dahil olan siyasi partilerinden herhangi birisinin ittifaktan vazgeçtiğinde dair bir beyanda bulunulmadığı gibi, ittifak protokolünün değiştirildiğine ilişkin bir durumdan da söz edilememektedir. Bu itibarla 08.04.2023 tarihli tutanak ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine katılacak olan ittifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri, ad çekme işlemi yapılarak belirlenmiştir.
İttifakın tek üyesi olarak seçime katılan bir siyasi partinin oy pusulasındaki yeri, ad çekme işlemi ile belirlenerek ittifaka yer verilen sırada olması gerekmekle beraber, siyasi parti logosu üzerinde ait olduğu ittifak sütunun da bulunması gerektiği görüşüyle, aksi yönde verilen çoğunluk kararına katılmıyoruz."
Kararı okumak için tıklayın