Gündem

YRP Ankara adayı Kılıç: Emeklilikte yaşa takılanlar, staj ve çıraklık mağdurlarıyla ilgili adaletsizlik var

22 Mart 2024 16:21

Yeniden Refah Partisi’nin Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan adayı Suat Kılıç, “Emeklilikte yaşa takılanlar, staj ve çıraklık mağdurlarıyla ilgili adaletsizlik var. Emeklilikte adaletin behemehâl sağlanması lazım. Bir güne 17 yıl kayıp geçiren bir emeklilik sistemimiz var. 09.09.1999 tarihiyle ilgili garabetin ivedilikle ortadan kaldırılması lazım” dedi.

Yeniden Refah Partisi’nin ABB adayı Suat Kılıç, 31 Mart yerel seçim çalışmaları kapsamında beraberinde partisinin Çankaya Belediye Başkan adayı Mustafa Erikli ile GMK Bulvarı’nda esnaf ziyareti gerçekleştirdi.

Suat Kılıç, burada yaptığı açıklamada, seçim çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği ziyaretlerin verimli geçtiğini söyleyerek “Saha çalışmalarımıza ceketlerle başlamıştık. Şu an mart ayının sonuna doğru karla devam ediyorum, çok şükür kar yağışı başladı. Esnaf ziyaretlerimiz çok iyi gidiyor, çok verimli devam ediyor. Ankara'da ayak basmadık yer bırakmamaya gayret ediyoruz. Kentin her noktasına ulaşıma, her insanına dokunma imkanımı yakalamış oluruz. Tabii gördüğümüz önemli problemlerden bir tanesi emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir adaletsizlik problemi var. Bir de staj ve çıraklık mağdurlarıyla ilgili bir problem var. Bu problemlerin ivedi çözüme kavuşması lazım. Emeklilikte adaletin behemehâl sağlanması lazım. 09.09.1999’dan önce sigorta girişi olanlar 43 yaşında emekli oldular. Emekli maaşı almaya başladılar. 09.09.1999 sonrası prim girişi yapmış olanlar emekli olamadılar. 17 yıl beklemek zorunda kalacaklar. Aynı işi yapan arkadaşlarıyla, akranlarıyla, kardeşleriyle belki tamamen ters bir adaletsiz bir sistemin içerisinde birlikte barınmak mecburiyetinde kalıyorlar. Bir güne 17 yıl kayıp geçiren bir emeklilik sistemimiz var. Bunun sürdürülebilir olması mümkün değil. Bir güne 17 yıl. Düşünün ki iki kardeşten ya da iki arkadaştan aynı işi yapmalarına rağmen biri 43 yaşında emekli oldu, diğeri emekli olmak için 60 yaşını bekleyecek. Bu arada prim ödemeye devam edecek, maaş alamayacak. Ve iş bulma konusunda da emekli olana göre daha eşitsiz, dezavantajlı bir durumun içinde olacak. Bunu kabul edebilmek mümkün değil. 09.09.1999 tarihiyle ilgili garabetin ivedilikle ortadan kaldırılması lazım” diye konuştu.

 "İstediğimiz tek şey adalet"

Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Staj ve çıraklık mağdurlarıyla ilgili meselede de devletin taahhüdüne güvenerek staja başlamış, çıraklığa başlamış ama staja veya çıraklığa başladığı süre çalışıyor olmasına rağmen sigorta girişine sayılmamış. Sayılmadığından dolayı emeklilik hakkından istifade edemiyor. Yine aynı yaşta kendisiyle aynı günlerde çalışmaya başlamış insanlar emekli olmuşken kendisi emekli olamadığı gibi prim ödemek zorunda, emekli olabilmek için 17 yıl daha beklemek zorunda. Burada acilen bir kademeli geçiş düzenlemesinin yapılması lazım. Bu kademeli geçiş düzenlemesi yapılmadığı takdirde toplumda adaletsizlik duygusu derinleşmeye devam edecek. Bu insanlarla Ankara'nın her yerinde bütün cadde ve sokaklarında bütün ilçelerinde karşılaşıyorum. Ve istedikleri tek şey var adalet, adalet, adalet. Adalet mülkün temelidir. Buradaki mülkten kasıt devlettir. Adaletin olmadığı yerde devlet zaafa uğrar, güç kaybeder. O nedenle adaletin tesis edilmesi lazım. Emeklilikte, staj ve çıraklık mağdurlarıyla ilgili olarak da adaletin tesis edilmesi lazım. İstediğimiz tek şey adalet. Bir gün için 17 yıl beklemek istemiyoruz. 17 yıl daha prim ödemek mecburiyetinde kalmak istemiyoruz. Birileri emekli maaşını alırken diğerleri hem prim ödeyip hem emekli maaşından mahrum kalmak istemiyoruz. 43 yaşında emekli olanlara devletin kanunla meclisten verdiği bir haktır. Hakları helal olsun. Ama hak arayışına devam edenlere de bu hak lütfen ivedilikle teslim edilsin.” (DHA)