Gündem

YKS 2. tercih kılavuzu yayımlandı mı? YKS ek tercih tarihleri ne zaman?

YKS 2. tercih kılavuzunun yayımlanıp yayımlanmadığını merak eden üniversite adayları, konuyu internette arattı. Peki, YKS 2. tercih kılavuzu yayımlandı mı? YKS ek tercih tarihleri ne zaman?

15 Ağustos 2022 14:43

YKS tercih sonuçları, 15 Ağustos Pazartesi günü adayların erişimine açıldı. YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından herhangi kuruma yerleşemeyen adaylar, YKS ek yerleştirme tarihleri ile ilgili aratmalar yapmaya başladı. Peki, YKS 2. tercih kılavuzu yayımlandı mı? YKS ek tercih tarihleri ne zaman?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM), YKS tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra YKS ek tercih tarihleri ve ek tercih kılavuzu gündeme geldi. İşte üniversite 2. tercih / yerleştirme hakkında detaylar:

YKS 2. tercih kılavuzu yayımlandı mı?

Geçen yıl YKS ek yerleştirme kılavuzu, ekim ayında paylaşılmıştı. ÖSYM, 2022 YKS ek tercih kılavuzu hakkında henüz bir bilgi yayımlamadı.

ÖSYM tarafından henüz ek tercih kılavuzu yayımlanmadı ancak 2. tercihlere dair bazı detaylar paylaşıldı. Konuyla ilgili kılavuzda yapılan açıklama şöyle:

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2022-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır. Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

YKS ek tercih ücreti ne kadar? 

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, ek yerleştirme tercih ücreti 30,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyecektir.