Dünya

Yılın Fotoğrafı, ABD'ye sığınmacı politikasında geri adım attırdı

"Bizim için rakamlardan ibaret olan bir haberin insani yüzünü göstermek istedim"

01 Mayıs 2019 16:07

2018'de ABD- Meksika sınırında, annesi aranıp gözaltına alınırken ağlayan kız çocuğunu çeken Getty fotoğrafçısı John Moore bu kareyle 2019 Dünya Basın Fotoğrafı (2019 World Press Photo) ödülünün sahibi oldu. ABD'nin sığınmacılar ve çocuklarını ayırmaya yönelik kararının yeniden değerlendirmesine sebep olan fotoğrafı çeken Moore, "Bizim için rakamlardan ibaret olan bir haberin insani yüzünü göstermek istedim" dedi. 

Sanatatak'ta yer alan habere göre, 2 yaşındaki kız çocuğunun göz yaşlarını ve çığlıklarını dünyaya duyuran fotoğraf, Honduraslı anne Sandra Sanchez ve kızı Yanela’yı gösteriyor. İkili yasa dışı biçimde sınırı geçmeye çalışırken yaşadıkları psikolojik şiddeti gözler önüne seren fotoğraf, 2019 Dünya Basın Ödülü'nü aldı. ABD'nin sığınmacı ve çocuklarını sınırda ayırmaya yönelik kararını tekrar gündeme getiren fotoğraf, tepkilerden sonra ABD Başkanı Donald Trump'ın karardan dönmesine sebep oldu.

Fotoğrafçı 51 yaşındaki John Moore neredeyse 10 yıldır Meksika-ABD sınırında fotoğraflar çektiğini ve o gece de sınır güvenliği memurlarıyla devriyeye çıktığı sırada olayın gerçekleştiğini anlattı. Moore, “Farklı bir şey yapmak istedim. Bizim için rakamlardan ibaret olan bir haberin insani yüzünü göstermek istedim. Bence sınırlar sadece ABD’nin sorunu değil, bütün dünyanın sorunu” dedi.

Fotoğraf, 4 bin 738 fotoğrafçının 78 bin 801 fotoğrafı arasından seçildi.