Gündem

S-400 teslimatında iddialar havada uçuşuyor

Yetkililer 'takvim işliyor' açıklaması yaparken, yer ve tarih bilgisi vermekten kaçınıyor

10 Temmuz 2019 12:45

T24

Türkiye'nin Rusya'dan almaya karar verdiği S-400 hava savunma sisteminin teslimatının ne zaman yapılacağı hakkındaki belirsizlik sürüyor. S-400'lerin bu ay içinde teslim edilmesi beklenirken, savunma sisteminin nerelere yerleştirileceği de hâlâ bir tartışma konusu.  Kremlin bugün tekrar teslimat takviminin planlandığı gibi ilerlediğini belirtti. 

Rus basını için kaynak niteliğinde olduğu belirtilen Gallifreyan Technology isimli sayfa, pazartesi günü S-400'lerin bir uçağa yüklendiğini gösteren bir fotoğraf paylaşıp S-400 parçalarının pazar akşamı gönderilmeye başladığını yazdı. Bu resmin güncel olup olmadığı doğrulanmadı. 

Sözcü'nün internet sitesinde bugün yayınlanan haberde ise "Tupolev Tu-154B-2 tipi askeri yolcu uçağının dün saat 18.40 civarlarında Malatya’ya indiği ve uçağın füze savunma sistemleriyle ilgili bir heyeti taşıdığı öne sürüldü" denildi. 

Rus basınında da konu ile ilgili ilginç iddialar yer alıyor. Avia internet sitesi, hükümete yakınlığıyla bilinen aHaber'i kaynak göstererek "Türkiye'nin S-400'leri kendi topraklarında konuşlandırmaktan vazgeçtiğini, muhtemelen Katar veya Azerbaycan'a gönderebileceğini" yazdı. Ancak aHaber'in internet sitesinde böyle bir haber yer almıyor. aHaber'de yer alan 9 Temmuz tarihli "S-400 hazırlığı başladı! S-400'ler nereye kurulacak?" başlıklı haberde bataryalardan birinin Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine, ikincisinin ise Hatay veya Mersin'e konuşlandırılabileceği belirtildi. 
 
Rusça Azeri sitesi de konuyla ilgili siyaset uzmanı Yevgeniy Mihaylov'la bir röportaj yaptı. Mihaylov bataryaların Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan'a yerleştirilebileceğini ifade etti.
 
Milli Gazete'nin bugünkü(10 Temmuz 2018) nüshasının ön sayfasında bulunan haberde is aHaber'in bulgularının benzerine yer verildi. Gazete detaylı araştırmalardan sonra ilk S-400 bataryasının Suriye sınırına, Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine yerleştirilmesine karar verildiği belirtildi. 
 
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'a bugün düzenlenen bir basın toplantısında, Türk basınındaki S-400 teslimatına başlandığı yönündeki iddialar soruldu. Kremlin sözcüsünün yanıtı, "Her şey plana göre ilerliyor" oldu.