Ekonomi

Yeniden değerleme oranı açıklandı; bazı vergiler yüzde 22,58 zamlı ödenecek

Doç. Dr. Murat Batı: Bu yıl 100 lira MTV ödediyseniz önümüzdeki yıl 122,58 lira ödeyeceksiniz

04 Kasım 2019 17:32

Doç. Dr. Murat Batı*

Yeniden değerleme oranı yüzde 22,58 olarak açıklandı. Eminim birçok kişi şu an “banane bu orandan” diyordur. Ancak durum maalesef herkesi de kapsayan bir vahamet boyutundadır. Çünkü birçok vergi oranı, birçok harç ve bunlara bağlı maktu harçlar yeniden değerleme oranına bağlı olarak artırılıyor. Daha basit bir dille şöyle anlatmaya çalışayım; aşağıda açıklayacağım bazı vergi, harç ve cezaları önümüzdeki yıl içinde yüzde 22,58 oranında zamlı ödeyeceğiz. Hepimiz yani. Sen de dahil…

Gayrimenkulü olanlar emlak vergisini zamlı ödeyecek

Türkiye siyasi sınırları içinde sahip olunan arsa, arazi, işyeri ve konutlar için her yıl belediyede kayıtlı olunan değer üzerinden binde 1 ila 6 oranında emlak vergisi ödenmektedir. Bu değer, Emlak Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesinde bulunan “vergi değeridir” ve bu değer her yıl yeniden değerleme oranının yarısı oranında artırılarak uygulanmaktadır. Önümüzdeki yıl emlak verginizi yüzde 22,58’in yarısı yüzde 11,29 oranında zamlı ödeyeceksiniz. Yani bu yıl 100 TL emlak vergisi ödediyseniz önümüzdeki yıl 111,29 TL ödeyeceksiniz.

Harçlar da zamlandı

Harçlar kanunu kapsamında alınan maktu alınan harçlar da yeniden değerleme oranında zamlanacak. Harçlar Kanunu’nun mükerrer 138’inci maddesi uyarınca alınacak maktu harçlar yeniden değerleme oranı ile artırılarak uygulanacak. Sadece bu artış maktu yani sabit bir parasal tutar olarak belirtilen harçlara uygulanacak. Buna göre yargı harçları, tapu kadastro harçları, noter harçları, vergi yargısı harçları, konsolosluk harçları, gemi ve liman harçları, diploma harçları ve trafik harçları bu oran kadar artırılacaktır. Özellikle noterde çok işi olanlar biraz daha hazırlıklı olmaları gerekmekte.

İlk defa avukatlık ruhsatı alacaklar, pasaport alacaklar, vizesiz yurt dışına çıkacaklar, dava açacaklar, ehliyet alacaklar, ruhsat alacaklar da alacakların hepsi önümüzdeki yıl zamlı harç ödeyecek.

Ceza yememeye dikkat

Vergi Usul Kanunu’nun 341 ila 359’uncu maddeleri arasında düzenlenen idari para cezaları da Vergi Usul Kanunu’nun 414’üncü maddesi uyarınca yeniden değerleme oranı kadar artırılacaktır. Fiş ya da fatura almazsanız, fiş ya da fatura vermezseniz, kiranızı bankadan vermezseniz, elektronik beyanname gönderme yükümlülüğünüzü yerine getirmezseniz, işe başladığınızı ya da iş/adres değiştirdiğinizi zamanında vergi dairesine bildirmezseniz önümüzde yıl kesilecek cezalar %22,58 oranında artırılarak uygulanacaktır.

Örneğin bir lokantada yemek yediniz ve fiş almazsanız, lokantaya 290 TL size ise 48 TL özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Önümüzdeki yıl ise yaklaşık olarak 60 TL kesilecektir. Yemeğinizin burnunuzdan gelmemesi için fiş istemeye ve almaya özen gösteriniz. Yoksa zamlı ceza yersiniz.

Trafikte daha dikkatli olmak lazım artık

Trafik cezaları da bu oran kadar artırılacak. Elbette trafikte çok dikkatli olmak lazım ancak hem candan hem maldan olmamak gerekir.

Motorlu taşıtlar verginiz de arttı

TR plakalı araçlara sahip olanlar MTV ödemek zorundadır. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 10’uncu maddesi uyarınca ödenecek tutarlar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılarak uygulanmaktadır. Yani bu yıl 100 TL MTV ödediyseniz önümüzdeki yıl 122,58 TL ödeyeceksiniz.


* Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı