Yargıtay'ın “Balyoz” davasında 7 sanık için verilen beraat kararını bozmasının ardından aralarında 28 Şubat Davası'ndan hükümlü bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Çetin Doğan yerel mahkemenin 2015 yılında verdiği kararda direnmesini talep etti. Davada yeni görevlendirilen Savcı Alim Yaşar, Sedat Peker hakkında iddianame hazırlayan savcı olarak gündeme gelmişti.
Oda Tv'den Caner Taşpınar'ın haberine göre, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 28 Şubat davasından tutuklu bulunan emekli Orgeneral Çetin Doğan, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Duruşmada tutuksuz sanıklar Emin Küçükkılıç, Erdal Akyazan, İhsan Balabanlı, Mehmet Kaya Varol ve Behzat Balta katıldı. Duruşmada sanık avukatları da hazır bulundu.
Yargıtay Başsavcılığı bozma kararına itiraz etmedi
Mahkeme Başkanı, sanık avukatlarınca 'Bozma kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etsin' şeklindeki talebini değerlendirdiğini söyledi. Başsavcılığın karara itirazını gerektirir maddi ve hukuki bir sebep bulunmadığına kanaat getirerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bozma kararına itiraz etmediğini belirtti.
Duruşma savcısı, dosyada yeni görevlendirildiğini belirterek "Dosyanın kapsamlı olması da dikkate alınarak dosyanın incelenmesi için tarafımıza süre verilmesine ve dosyanın tarafımıza tevdii edilmesi kamu adına talep olunur" dedi.
Sedat Peker iddianamesini hazırlamıştı
Balyoz davasında yeni görevlendirilen duruşma Savcısı Alim Yaşar. Savcı Alim Yaşar ile ilgili Sedat Peker’in sosyal medyada açıklamaları olmuştu. Sedat Peker, “Anadolu Adliyesi'nde benim yargılanacağım iddianameyi hazırlayan Savcı Alim Yaşar” ifadelerini kullanmıştı. Peker, 2019’da katıldığı bir açılışta yaptığı “Silahlanın” çağrısı üzerine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in o dönem kendisi hakkında yaptığı suç duyurusuna verilen takipsizlik kararını veren savcının da Alim Yaşar olduğunu ifade etmişti.
“Direnmenizi arz ediyorum”
Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, Yargıtay'ın sanıklar hakkında objektif ve tarafsızlık prensiplerine aykırı olarak maddi gerçek göz ardı ettiğini, görevlerini kötüye kullanarak hukuka aykırı şekilde bozma kararı verdiklerini öne sürerek bozma kararı sebebiyle haklarında inceleme başlatılması ve cezalandırılmasını istedikleri dilekçeyi Yargıtay 1. Başkanlığı'na göndermek üzere yerel mahkemeye sundu.
Çetin Doğan, mahkemenin 2015 yılında verdiği beraat kararının bütün sanıklar için en iyi savunma olduğunu belirterek "Mahkemenizin 2015 senesinde verdiği karar, yargının zulüm olmaktan çıktığı bir kilometre taşıdır. Buna sahip çıkmanızı ve direnmenizi arz ediyorum" dedi.
Duruşma ertelendi
Mahkeme heyeti, iddia makamındaki değişikliği göz önüne alarak bozma ilamı ve esasa ilişkin mütalaasını açıklaması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar verdi. Duruşma ertelendi.
Yargıtay kararı bozmuştu
Anayasa Mahkemesi'nin 'Hak ihlali' kararı vermesinin ardından yeniden görülen Balyoz Davası'nda 237 sanık beraat etmişti. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı verilen beraat kararına 7 sanık yönünden itiraz etmişti. Başsavcılığın itirazında Çetin Doğan'ın plan seminerinde yaptığı konuşma içeriğinin mahiyeti itibariyle darbe yapmaya yönelik olduğunu, diğer 6 sanığın konuşmalarının da içerik itibariyle sanık Doğan'ın konuşmasıyla benzer içerikte olduğu iddia edildi.
İtiraz üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 7 sanık hakkındaki beraat kararını bozarak dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Yargıtay bozma gerekçesi olarak ise sanık eylemlerinin 'Teşebbüs aşamasına ulaşmayan hazırlık hareketleri kapsamında değerlendirileceğini' gösterdi.
|