Dünya

Yeni Zelanda, genç neslin sigara alışkanlığını tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyor: 2009 ve sonrasında doğanlar hiçbir zaman satın alamayacak

Yeni Zelanda'nın amacı, ülkedeki sigara kullanımını 2025'e kadar yüzde 95 oranında azaltmak

13 Aralık 2022 09:16

T24 Dış Haberler

Yeni Zelanda, yeni neslin sigara alışkanlığını tamamen engellemek amacıyla 14 yaşının altında olanların şimdiden itibaren her yıl bir yaş artacak şekilde sigara almasını yasal olarak tamamen yasaklayacak dünyadaki ilk yasayı parlamentodan geçirdi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Yardımcısı Ayesha Verall, parlamentodan geçen yasayla ilgili, “Binlerce insan daha uzun, daha sağlıklı hayatlar geçirecek ve sağlık sisteminin üzerinden sigara tüketimine bağlı hastalıkların tedavisi için harcanan 5 milyar dolarlık yük kalkacak” dedi.

Yeni Zelanda’nın sigaraya erişim yasağını her yıl aşama aşama yükseltecek ilk ülke olduğu belirtildi. Yeni sistemle birlikte 1 Ocak 2009 ve sonrasında doğan kimseye hiçbir zaman sigara satılmayacak.

Yeni yasada sigaranın fiyatının artacağı, tütün ürünlerinde nikotin oranının ciddi oranda düşürüleceği ve marketlerde satışın yasaklanacağı başka önlemler de bulunuyor. Önlemler kapsamında, sigara kontrolleri artacak, sigarayı bakkal ve süpermarketlerden kaldırmak için sigara satışı yapılan yerlerin sayısı kısıtlanacak. Halen 8000 dükkanda sigara satılabiliyorken, bu rakam 500'ün altına inecek.

Yeni Zelanda'nın amacı, ülkedeki sigara kullanımını 2025'e kadar yüzde 95 oranında azaltmak, zamanla da tamamen ortadan kaldırmak olarak belirtildi.