Ekonomi

Yeni Şafak yazarından kredi kartı düzenlemesi yorumu: Teşhisi yanlış koyarsak tedavi de doğru olmaz

14 Eylül 2023 11:28

Yeni Şafak yazarı Levent Yılmaz, sınırlama getirileceği beklenen kredi ve kredi kartı düzenlemesine ilişkin, "Teşhisi yanlış koyarsak tedavi de doğru olmaz. Eğer bireysellerin kredi kartı kullanımını azaltacak ya da zorlaştıracak adımların atılması planlanıyorsa bunu çok doğru planlamak ve uygulamak gerekiyor" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz günlerde yaptığı kredi ve kredi kartlarına ilişkin yaptığı açıklamalara değinen Yılmaz, yazısında, şu ifadeleri kullandı:

"Bireysellerin özellikle de orta ve alt gelir grubundakilerin kredi kartı kullanımları ilave talep mi yaratıyor yoksa bireyseller günlük ihtiyaçlarını karşılamak için mi kredi kartı kullanıyor? Eğer ilave bir talep yaratıyorsa talebi kısacak şekilde kredi kartı harcamalarını azaltacak önlemlerin alınması doğru olacaktır. Ancak eğer bireysellerin kredi kartı kullanımı cari ihtiyaçları karşılamak içinse bu kez çok dikkatli olmak gerekiyor. Zira özellikle orta ve alt gelir grubunun hayatını daha da zorlaştıracak bir sürece neden olunabilir ve bunun da sosyal sonuçları herkes açısından rahatsız edici olabilir."  

Yazının tamamını okumak için tıklayın 

Şimşek ne demişti? 

Bakan Şimşek, kredi genişlemesinin makul olmasının programlar açısından çok değerli olduğunu söylemişti. Eylül itibarıyla yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacminin yüzde 140 civarında arttığına işaret eden Şimşek, şunları kaydetmişti:

"Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle enflasyonu, cari açığı kontrol altına alamazsınız. Taşıt kredilerinde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz. Birinci konutu kredilendirme konusunda herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğiz. Yani birinci konut için vatandaşımızın konut edinmesini destekliyoruz. Ancak ikinci, üçüncü konut veya tatil yerlerine ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır ama krediyle biz bunu desteklemeyeceğiz. Krediyi bu alanlarda ciddi şekilde hem fiyatlama olarak hem de miktar olarak sınırlayacağız. Bankalarda bu tür kredilerin risk ağırlığını artırdık, arttırmaya devam edeceğiz. Fiyatlamasını daha doğru yapacağız. Gerekirse miktarsal sınırlamaya gideceğiz çünkü cari açığı kontrol altına almamız ve enflasyonu düşürmemiz lazım. Şimdi bize diyorlar ki ortaya hedef koydunuz, tutturamayacaksınız. Yok tutturacağız."

TIKLAYIN - Bakan Mehmet Şimşek'ten 'kredi ve kredi kartlarına düzenleme' sinyali