Gündem

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan: Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini elinden almak, hukuk darbesi değilse nedir?

07 Haziran 2024 10:31

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, Anayasa Mahkemesi'nin "yetki iptali" kararlarını "hukuk darbesi" olduğunu savunarak, "Kaynağı, kılı kırk yararak araştırılmalıdır bunun. Bu ülkede bütün darbeler, önce hukuk darbesi olarak başladı" yorumunu yaptı. 

Kaplan, yazısında konuya ilişkin özetle şu ifadeleri kullandı: 

"Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı’nın Merkez Bankası Başkanı’nı görevden alma ve üniversitelere rektör atama yetkileri olmadığına hükmetti! Çok tehlikeli bir karar bu!

Milletin iradesinin ithal bir zihniyet tarafından nasıl ipotek altına alındığını göstermesi bakımından son derece tedirgin edici ve çokça tartışılacak bir karar! Nedir bu? Hukuk darbesi mi? Hukuk darbesi değilse nedir peki? 

Kaynağı, kılı kırk yararak araştırılmalıdır bunun. Bu ülkede bütün darbeler, önce hukuk darbesi olarak başladı, “hukukun verdiği yetkiyle anayasal hakkımızı kullanıyoruz” denilerek meşrûlaştırılmaya çalışıldı bütün askerî darbeler. Milletin iradesiyle seçilmiş Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini elinden almak, hukuk darbesi değilse nedir? İkincisi, diyelim ki, yaptığınız işlem hukuka uygun. Neden şimdi aklınıza geldi? Dün hukuka uygundu da, bugün aykırı mı oldu? Burada bir absürtlük yok mu"

Yazının tamamını okumak için tıklayın 


TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan AYM'nin "iptal" kararlarıyla ilgili açıklama: Cumhurbaşkanının yetkileri aynen devam ediyor

TIKLAYIN - Anayasa Mahkemesi, rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti

TIKLAYIN - AYM, Cumhurbaşkanı’nın Merkez Bankası Başkanı’nı süresinden önce değiştirme ve rektör atama yetkilerini iptal etti