Gündem

Yeni Şafak yazarı Öğün: Avrupa’nın ayarı nerede kaçtı?

01 Eylül 2022 10:52

Yeni Şafak yazarı Süleyman Seyfi Öğün, bugünkü yazısında burjuvalaşma sürecinde ortaya çıkan orta sınıfın son yaşanan ekonomik krizlerle Avrupa’da erimeye başladığını yazdı. Öğün  “Demogog liderlikler, partilemeleriyle mâruf Sanna Marin’ler, donuk Magdelena Andersson’lar, Olaf Scholz’ler ..Kitleleri ise Sarı Gömlekliler ve türevleri.. İşte Avrupa’nın ayarının kaçtığı yerler…” dedi.

Öğün, “Avrupa’nın ayarı nerede kaçtı?” başlıklı yazısında orta sınıfın burjuvalaşma sürecinde ortaya çıktığını yazdı. 

Orta sınıfın, çileli yollardan geçerek insanın kendisini başaran (selfmade man), ve sınıfsal kültürlenmesini sağlayan, hatırı sayılır bir dünya görüşü olan sosyal bir oluşum olduğunu ifade eden Öğün,  Pek çok açıdan eleştirilebilir; ama özünde saygıdeğer olduğu teslim edilmelidir. Burjuva dünyâsı tarihsel-kültürel bir kategoridir. Ama zaman içinde, bilhassa konvansiyonel Marksizm’in tesiriyle burjuva kavramı dejenere olmuş, maddileşmiştir. Bu maddileşmeye, itaatkâr babyboomer nesiller üzerinden, yeniden bölüşüm süreçlerinin kapsamında, sefil durumdaki aşağıdakilerin burjuva standartlarına eklemlenmesi manasına gelen yaygın bir demokratikleşmenin eşlik ettiğini biliyoruz. Neticede, iddialı kültürel derinlikler taşıyan burjuvalaşma süreçleri yavan, nihai tahlilde tüketim örüntüleri temelinde, geçinme endeksleriyle ölçümlenen yavan bir orta sınıflaşma tarafından teslim alınmıştır. Bununla da kalmamış, orta sınıfların büyümesinin istikrarın ve düzenin sigortası olduğunu imleyen yaygın bir bakış ortaya çıkmıştır” diye yazdı.

 Öğün, yazısına şöyle devam etti:

Hâsılı, orta sınıflaşma maddî bir süreç ve kültürel olarak burjuvalaşmanın bastırılması, sönümlendirilmesidir. Son krizlerle berâber bu sınıf da hızlı bir erime sürecine girdi. Mesele bunu nasıl karşıladıklarıyla alâkalı.. Hemen belirtilere (semptonlara) bakalım: Şaşkınlık, ne yapacağını bilmezlik, hiddet, yolsuz, yordamsız bir kıyam hâli.. Demogog liderlikler, partilemeleriyle mâruf Sanna Marin’ler, donuk Magdelena Andersson’lar, Olaf Scholz’ler ..Kitleleri ise Sarı Gömlekliler ve türevleri.. İşte Avrupa’nın ayarının kaçtığı yerler…"

Yazının tamamını okumak için tıklayın