Gündem

Yeni Şafak yazarı: Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP bu zamana kadar 6'lı masadan istediklerini aldı

08 Eylül 2022 09:33

Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik, 6 masa ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu bugünkü yazısında  “Kemal Kılıçdaroğlu ve partisi, hem gayri resmi adaylık ilanında hem de altılı masayı yönetmede bu zamana kadar istediklerini aldılar. Kılıçdaroğlu, masaya oturttuğu liderleri, ideolojilerini bir kenara bırakıp Erdoğan karşıtlığında buluşturmayı başardı” düşüncesini dile getirdi.

İyi Parti teşkilatı ve tabanının Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına sıcak bakmadığını yazan Çelik,  Buğra Kavuncu’nun “saha Mansur Yavaş’ı istiyor” çıkışının kişisel temenni olmadığını ifade eden Çelik,  “Hem CHP’ye bir başka CHP’li Mansur Yavaş önerildi hem de milliyetçi tabana gönül rahatlığı ile oy isteyebilecekleri bir aday sunuldu. Yavaş hamlesini yapan Kavuncu’nun, İyi Parti’nin “kilit” isimlerinden olduğunun altını çizmek gerekiyor” görüşünü dile getirdi. 

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in İyi Parti tarafından tepki gösterilen “HDP'ye elbette bakanlık verilebilir” açıklamasına değinen Çelik, şöyle devam etti: “İyi Parti anında reaksiyon gösterdi. Üst üste yapılan sert açıklamalar altılı masanın en büyük krizi oldu. Masa henüz devrilmedi ancak dönüşü olmayan bir yola girildiği aşikar. Yolu da CHP belirliyor. Daha önce vurgulamıştım, yine söylüyorum. Kemal Kılıçdaroğlu ve partisi, hem gayri resmi adaylık ilanında hem de altılı masayı yönetmede bu zamana kadar istediklerini aldılar. Kılıçdaroğlu, masaya oturttuğu liderleri, ideolojilerini bir kenara bırakıp Erdoğan karşıtlığında buluşturmayı başardı. Bunun yanında, dışarıda tutulmasına rağmen HDP’ye de ittifakın en kilit partisi rolünü yükledi. Kriz de zaten bu yüzden çıktı.” 

Gürsel Tekin’in çıkışını Kemal Kılıçdaroğlu’ndan bağımsız düşünülemeyeceğini yazan Çelik, yazısında ismini vermediği İyi Parti’ye yakın siyasetçinin iki parti arasında retsleşmeyle ilgili  “CHP, seçimlere 9 aydan az bir zaman kala durumu netleştirmek istiyor. Kemal Bey adaylığını resmen açıklamaya hazırlanırken ortağını silkelemek ve test etmek istediler. Muhtemelen ‘HDP ile ittifaka razı olacak makul İyi Parti’lilerle yola devam ederiz’ diye düşündüler. Bir iki puanlık kayıpları göze alacaklardı. Görünen o ki ters tepti. Bundan sonrası, yani 6’lı masanın kaderi HDP’nin yapacağı çok büyük fedakarlığa ve İyi Parti’nin Kılıçdaroğlu’nun adaylığına tüm benliği ile rıza göstermesine bağlı. İyi Parti de hem geri adım atmalı hem de fedakarlıklar yapmalı.” yorumuna yer verdi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın