Gündem

Yeni Şafak yazarı Çelik: Şehirlerdeki başıboş köpek kabusunu ancak topyekûn kısırlaştırma çalışması bitirebilir

05 Şubat 2023 13:25

Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik, "Şehirlerdeki başıboş köpek kabusunu ancak topyekûn kısırlaştırma çalışması bitirebilir" görüşünü savundu. 

Çelik yazısında, "Köpek popülasyonu arttıkça vahşi saldırılar ve ölümler, yaralanmalar da aynı paralellikte seyrediyor. Sokakları mesken tutan, sokaklarda çoğalan köpekleri barınaklarda toplamak, barındırmak ise bu saatten artık çok zor ve bir çözüm yolu değil. Yazı arşivime baktım, geçtiğimiz yıldan beri konuya ilişkin beş yazı yayınlamışım, bu da altıncısı. Bir çözüm yolu üretmenin derdindeyim. Zaman zaman sokak köpekleri üzerine çalışan, uzmanlarla, gönüllülerle ve yetkili isimlerle görüşüyorum. Edindiğim izlenim şu; şehirlerdeki başıboş köpek kabusunu ancak topyekûn kısırlaştırma çalışması bitirebilir. Eğer bu seferberlik bugün başlatılmazsa, yani belediyeler sokak köpeklerini kısırlaştırma sorumluluklarını yerine getirmezse Türkiye’nin hemen her şehrinden vahşi saldırılar sonucu acı haberler almaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı. 

Çelik şunları kaydetti:

"Köpeklerin kısırlaştırılması üzerine çalışan ve görev yaptığı ilimizde bir yılda kalıcı çözümler üretilmesine öncülük eden uzman bir hekimle konuştuk. Adının ve görev yaptığı kurumu saklı tutmamı istedi. Kendisi, “İşime odaklandım. Hassas bir mesele. Üzerimden bir polemik çıkmasın. ‘Öne çıkmak istiyor’ denilmesin” derdinde olan biri. Sözlerine şöyle başladı; “Terk edilmiş köpeklerin saldırılarını biz zaten gözlemliyorduk. Çünkü büyük şehirlerde kent merkezlerinde popülasyon çok arttı. Artık kontrol edilemez boyutlara erişti.” Uzmanımız ve kaynağıma göre ekranlardaki ve medyadaki tartışmaların sorunun çözümüne bir katkısı yokmuş. Şu eleştirisi çok doğru: “Veteriner hekimler yok piyasada. Belediyeler inisiyatif almıyor. Avukatlar, sanatçılar, hayvan severler ve karşı fikirdekiler tartışıyorlar. Ortada ise bir sonuç yok. Köpekler ölmeden, insanlara saldırılmadan çözümler üretilebilir.” Ancak çözümün adını artık koymak gerekiyor."

Yazının devamı için tıklayın