Gündem

Yeni Şafak yazarı Aktay: Suriye’deki sorun Türkiye ve rejim arasında değil, rejim ve halk arasında

"Türkiye şu anda kontrol ettiği bölgelerde sonuna kadar kalıcı değil"

11 Ocak 2023 09:14

AKP Genel Başkanı Başdanışmanı ve Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay, Türkiye ve Suriye arasında 12 yıl sonra başlayan müzakerelere değinerek “Suriye’deki sorun esasen Suriye rejimi ile Türkiye arasında bir sorun değildir. Baştan beri Türkiye ile olan sorun dolaylı bir sorundur”  dedi.

“Suriye’de olup bitenler Suriye’nin iç işleri diye geçiştirilemezdi, geçiştirilemedi” diyen Aktay, ülkedeki savaştan kaçan on binlerce Suriyelinin Türkiye’nin kapılarına dayandığını, geçişlerin güvenli bölge oluşturulmasının ardından durduğunu yazdı. Türkiye’nin güvenli bölge çözümünün, göçü durdurduğunu,  Türkiye’den Suriye’nin güvenli bölgelerine 600 bine yakın geriye göçün yaşandığını ifade etti.

Türkiye’nin şu anda Suriye’de kontrol ettiği bölgelerde kalıcı olmadığını ifade eden Aktay, “Suriye’deki sorun esasen Suriye rejimi ile Türkiye arasında bir sorun değildir. Türkiye ve Suriye arasında ne türden bir yakınlaşma olursa olsun, bu başlı başına Suriye içindeki sorunun bitmesi için yeterli olmaz. Sorun Suriye rejimi ile kendi halkı arasındaki bir sorundur ve o düzeyde makul, güven verici, gerçekleşebilir öneriler ve planlar olmadan çözülemez.” dedi.

12 yıllık krizin ardından başlayan müzakerelere Türkiye'nin Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygısını teyit ederek işe başladığını yazan Aktay, Suriye halkının geleceği ve sığınmacı Suriyeliler için bazı garantilerin verildiği bir geçiş aşamasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

“Halep’in geçici bir statüyle rejim ve Haşdi Şabi milislerinden arındırılarak Türkiye’nin kontrolüne verilmesi Halep’in kendi halkına iade edilmesi için en makul çözüm olur” önerisini yineleyen Aktay, bunu eleştirenlere tepki gösterdi; “Yahu bir susun belki böyle bir öneri Esad’a da, herkese de, makul gelecektir. Ondan önce neden çözüm için bu kadar makul bir ihtimali Esad adına reddediyorsunuz ki? Bu akan kandan, dökülen gözyaşından bir kazancınız mı var yoksa?” diye sordu.

Yazının tamamını okumak için tıklayın