Gündem

Yeni Akit yazarı: Toplu konut projelerinde de inanılmaz derecede beceriksizlik, ihmal ve kötü yönetim var

"Ne olur helal paramızı faiz pisliğine bulaştırmayın, vesselam…"

07 Ağustos 2022 13:52

Yeni Akit yazarı Vehbi Kara,  "Devlet bürokratlarının beceriksizliği sadece 'Kanal İstanbul' projesi ile sınırlı kalmamıştır. Toplu konut projelerinde de inanılmaz derecede beceriksizlik, ihmal ve kötü yönetim vardır. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesini dile getirmeye çalışacağım. Maksat benzer hatanın yeni yapılacak projelerde tekrar yapılmamasıdır." görüşünü savundu.

Kara yazısında, "2019 yılında başlatılan 100 bin adetlik sosyal konut projesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın desteği sağlanmıştı. Ama ne destek! “Her Yıl 100 Bin Yeni Sosyal Konut” adıyla başlatılan ve devam eden bu projede resmen halkımıza “faiz” pisliği bulaştırıldı. Hak sahiplerine konutlar; şimdi olduğu gibi satış fiyatının yüzde 10’u peşin ve başvuru bedeli düşüldükten sonra kalan tutarın tamamı aylık yüzde 0.49 gibi bir faizle uygulanmaya başladı. O güne kadar faize bulaşmamış birçok vatandaşımız güya “düşük faizle” haram bir paraya bulaştırıldı. Gören de diyecek ki; devlet “sosyal konut yaparak” dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapıyor. Fakat aklı başında olan insanların görebildiği gibi mesele ev yapmak değildi. Maksat “helal para ile geçimini sağlayan insanları faiz bataklığına çekmekti”. ifadesini kullandı. 

Kara şunları kaydetti:

"Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başında şu anda Nureddin Nebati isimli çok değerli bir zat var. 2021 sonunda yaşanan dolar krizini önleyen bu bakanımızı şu anda çok önemli bir vazife beklemektedir.

Bu vazife de şudur. Halkımızı faiz bataklığına çekerek bu kirli ve haram paraya bulaştırmak isteyen bürokratları susturması ve hizaya getirmesi gereklidir. Yok, eğer bunu yapmaz ise bunun faturası hem bu dünyada hem de ruzi mahşerde Ak Parti hükümetine ve yöneticilerine kesilecektir. Çünkü faizle konut verilmesine gerek yoktur. Konut finansmanı için harama bulaşmak istemeyen vatandaşlarımız için çok çeşitli tercihler bulunmaktadır. Gerekirse 1975 yılından beri “faizsiz bankacılık” yapan katılım bankaları devreye sokulabilir. Bunun haricinde faize alternatif olarak üretilen çok sayıda yöntem de bulunmaktadır. Yahu! Adı üstünde “sosyal konut projesi” bunun adı. Güya düşük gelirli vatandaşlarımıza şehit yakınlarına ve emeklilere ev yapacaksın. Bunun için devlet faiz almasa “iflas mı edecek!” Eğer bunun maliyeti devletin katlanamayacağı bir noktaya gelirse konut taksitlerini bir parça arttırırsın olur biter. “Faiz” alarak milletin helal parasını kirletmeye ne gerek vardır? Nurettin Nebati Bey’e güveniyor ve 1997’li yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesinde başlanan faizsiz konut edinme projelerinin bir benzerini yapmasını bekliyorum. Çünkü sosyal konut meselesinde en önemli görev Hazine ve Maliye Bakanlığı’na düşmektedir. Ne olur helal paramızı faiz pisliğine bulaştırmayın, vesselam…"