Seçim 2024

YSK'nın kararıyla yenilenen seçimlerde kesin olmayan sonuçları; AKP 3, CHP 2, DEM Parti 1 ve MHP 1 belediye kazandı

02 Haziran 2024 00:00

Güncelleme: 02 Haziran 2024 22:48

YSK tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilen 3 ilçe ve 4 beldede seçmenler sandık başına gitti. Saat 17.00 itibarıyla oy kullanma işlemi sona erdi. Yayın yasağının kalkması bekleniyor.

YSK, 31 Mart'taki Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından yapılan itirazları incelemiş, bazı ilçe ve beldeler ile mahallelerde seçimlerin yenilenmesine karar vermişti. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), seçimlerin yenilenmesine karar verdiği 3 ilçe ve 4 beldede seçmenler saat 08.00'de sandık başına gitti. Saat 17.00 itibarıyla oy kullanma işlemi tamamlandı.

Tunceli Akpazar 

Yerel seçimlerin tekrarlandığı Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar Belde Belediyesi’ni kesin olmayan sonuçlara göre, AKP'nin adayı Ali Aydın kazandı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçimlerin yenilenmesine karar verdiği, Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesinde kesin olmayan  sonuçlara göre AKP'nin adayı Ali Aydın 644 oy alarak Belediye Başkanı seçildi. 10 oy sandığının ve bin 700 seçmenin bulunduğu beldedeki seçimlerde, CHP’nin adayı Zeynel Yıldırım 422, DEM Parti’nin adayı Orhan Çelebi 220 oy aldı. Bin 381 kişinin oy kullandığı beldede 5 oy geçersiz sayıldı.

Sivas Güneykaya köyü 

Sivas Güneykaya köyünde oy sayım işlemi tamamlandı. Kesin olmayan sonuçlara göre AKP adayı Hüseyin Kırışkuzu 556 oy olarak beldenin yeni belediye başkanı oldu.

Kayseri Pınarbaşı 

Kayseri Pınarbaşı'nda ise resmi olmayan sonuçlara göre; 31 Mart'ta 83 farkla seçimi kazanan CHP adayı farkı 289'a çıkardı. Ellerindeki ıslak imzalı tutanakları açıklayan CHP Kayseri İl Başkanı seçimi CHP adayı Deniz Yağan kazandı.

Aksaray Güzelyurt

Kesin olmayan sonuçlara göre 2 bin 34 seçmenin bulunduğu Aksaray Güzelyurt ilçesinde, AKP Belediye Başkanı ve Başkan adayı Ünal Değirmencioğlu, İYİ Parti Güzelyurt Belediye Başkan adayı Hazim Turan ve MHP Belediye Başkan adayı Sadullah Er arasında geçen yarışta kazanan belli oldu. AKP adayı Değirmencioğlu 873 oyla seçimi kazanırken İYİ Parti 580 ve MHP 287 oy aldı. 

Aksaray Sağlık

1785 seçmenin bulunduğu Sağlık’ta ise MHP Belediye Başkan adayı Abdullah Tosun ve AK Parti Belediye Başkan adayı Mehmet Yiğit arasında yapılan seçimde başkanlık yarışını MHP adayı Abdullah Tosun kazandı. Kesin olmayan sonuçlara göre MHP'li Abdullah Tosun 806 oy alırken, AKP Belediye Başkanı adayı Mehmet Yiğit 748 oy aldı.

Şanlıurfa Hilvan 

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde kayıtlı 27 bin 686 seçmen için kurulan 125 sandıkta oy kullanıldı. İlk sonuçlara göre, DEM Parti'nin adayı Serhan Paydaş 10 bin 357 oy alırken, AK Parti'nin adayı Aslan Ali Bayık ise 6 bin 812 oya ulaştı. Hilvan ilçesinde 31 Mart'ta yapılan seçimde, DEM Parti 6 bin 960, AK Parti 6 bin 439, Yeniden Refah Partisi 3 bin 935 oy almıştı.

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran beldesinde kayıtlı 4 bin 950 seçmen için kurulan 16 sandıkta oy kullanıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre; 2 bin 286 oy alan CHP'nin adayı Ertuğrul Çamlıca seçimi kazandı. DSP'nin adayı Hakan Karaman 2 bin 101, AK Parti adayı Rasim Vatansever 14, Yeniden Refah Partisi adayı Fatih Şafak 11, MHP adayı Erkan Tezcan 8, Saadet Partisi adayı Yusuf Berber 3 oy aldı. Seçimde 4 bin 537 seçmen oy kullandı, 114 oy geçersiz sayıldı. Büyükkarıştıran beldesinde 31 Mart'ta yapılan seçimde, DSP 2 bin 59 oy, CHP 2 bin 57 oy almıştı. 


YSK Başkanı'ndan açıklama 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 3 ilçe ve 4 beldede yenilenen yerel seçimlerle ilgili, "Şu an için herhangi bir olumsuz durum yok, her şey yolunda gidiyor." değerlendirmesinde bulundu.
 
YSK Başkanı Yener, YSK önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimlerin sorunsuz olarak devam ettiğini bildirdi ve bu şekilde devam etmesini temenni etti. Yener, saat 17.00 itibarıyla sandıkların açılacağını anımsatarak, "21.00'den önce yayın yasağının kaldırıp kaldırılmayacağına kurul olarak karar verip sizlere duyuracağız. Şu an için herhangi bir olumsuz durum yok, her şey yolunda gidiyor." diye konuştu.

Seçimlerin yenilendiği yerler 

Buna göre, Kayseri'nin Pınarbaşı, Şanlıurfa'nın Hilvan ve Aksaray'ın Güzelyurt ilçeleri ile Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Güneykaya, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran, Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar ve Aksaray'a bağlı Sağlık beldelerinde seçmenler, belediye başkanlarını seçmek için sandığa gidecek.

Seçmenler, 08.00-17.00 saatleri arasında oyunu kullanabilecek. Seçimlerle ilgili yayın yasağı kanun gereği 21.00'e kadar geçerli olacak.

YSK, bu süreyi öne çekebilecek. Öte yandan, 212 mahallede seçmen, mahalle muhtarını belirleyecek. 

Cumhur İttifakı adayı Menduh Uzunluoğlu 

 Pınarbaşı'nda Cumhur İttifakı ve CHP'nin adayları oylarını kullandı

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), seçimlerin yenilenmesine karar verdiği Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde, Cumhur İttifakı adayı Menduh Uzunluoğlu ile CHP'nin adayı Deniz Yağan, oylarını kullandı.

Cumhur İttifakı'nın adayı MHP'li Uzunluoğlu, Melikgazi İlkokuluna gelerek 1130 numaralı sandıkta oyunu verdi. Çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulunan Uzunluoğlu, oyununun hayırlı olmasını diledi.

Uzunluoğlu, "Önce partimize, Cumhur İttifakı'na, ilçemize ve bütün ülkemize hayırlı olsun. Seçim, asude bir şekilde geçiyor. Akşama kadar da böyle devam edecek. Akşam da inşallah zafer Cumhur İttifakı'nın olacak diyorum. Saygılar sunuyorum." ifadelerini kullandı.

CHP'nin adayı Deniz Yağan da Kazancık Mahallesi'ndeki 1079 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Yağan'a CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç de eşlik etti.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde kesin olmayan sonuçlara göre, ilçede CHP'nin adayı Deniz Yağan 5 bin 82, Menduh Uzunluoğlu ise 4 bin 758 oy almıştı.

İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, 3 Nisan'da, mühürsüz torba teslimi nedeniyle Pınarbaşı Belediye Başkanlığı ve İlçe Belediye Meclis Üyeliği seçimlerinin iptaline, seçimin 2 Haziran 2024 Pazar günü yenilenmesine karar vermişti.

CHP'nin adayı Deniz Yağan