Gündem

Yargıtay, kadın cinayeti için "haksız tahrik indirimi uygulanmasın" dedi, mahkeme "iyi hal indirimi" uyguladı

14 Nisan 2021 13:42

İstanbul Ümraniye'de ayrı yaşadığı eşi Duygu Kadakal'ı (27) otelin lobisinde bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle "Haksız tahrik altında eşini kasten öldürmek" suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Hakan Kadakal'ın (36) cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay, sanığın iç dünyasından kaynaklanan öldürme motivasyonunun maktulden kaynaklı haksız bir eylem olarak maktule yüklenmeyeceğini vurguladı.Yeniden yapılan yargılamada "haksız tahrik" hükmünü uygulamayan mahkeme heyeti, önce "Eşi kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ardından  iyi hal  indirimi uygulayarak sanığın cezasını müebbet hapse indirdi.

Olay Ümraniye'de 14 Nisan 2017 tarihinde oldu. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre Hakan Kadakal, aralarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle ayrı yaşadığı eşini başka bir erkekle otele girdiğini gördüğünü ve tartışmaya başladığını söyledi. Sanığın belinden çıkardığı bıçakla eşini defalarca bıçaklayarak öldürdüğü kaydedilen iddianamede sanık Hakan Kadakal'ın "Eşi kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

Yargıtay : Sanığın beyanları az ceza almaya yönelik

Boşanma aşamasında olduğu eşi Duygu Kadakal'ı öldürdüğü gerekçesiyle yerel mahkeme Hakan Kadakal'ı 2018 yılında "Haksız tahrik altında eşini kasten öldürme" suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. Yerel mahkeme "haksız tahrik" indirimi gerekçesi olarak sadakat yükümlülüğüne aykırı eylemi ile haksız fiilin etkisi altında gerçekleştirdiğini gösterdi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise bozma ilamında sanığın iç dünyasından kaynaklanan öldürme motivasyonunun maktulden kaynaklı haksız bir eylem olarak maktule yüklenemeyeceği, sanığın bu yöndeki beyanlarının haksız tahrik hükümlerinden faydalanarak daha az ceza almaya yönelik olduğu ve olay günü maktulden sanığa yönelen haksız bir eylemin bulunmadığı gerekçesiyle sanığa verilen 20 yıl hapis cezasını bozarak dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi.

Sanık tahliyesini istedi

Anadolu 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Hakan Kadakal ve avukatı katıldı. Öldürülen Duygu Kadakal'ın kızkardeşi şikayetçi Gizem Topçu ile avukatı Abdullah Onur Eyüboğlu da duruşmada hazır bulundu. Son sözü sorulan sanık Kadakal,  "Ben ağır tahrik altında duyduğum hiddetle maktule yönelik eylemimi gerçekleştirdim. Bu nedenle tahrik hükümlerinin uygulanmasını ve tahliyemi talep ederim" dedi.

Mahkeme "iyi hal indirimi" uygulayarak müebbet hapis cezası verdi

Mahkeme heyeti, suçun işleniş biçimi, suçta kullanılan araçlar, işlendiği yer,  zaman, meydana gelen zarar ve sanığın güttüğü amacı değerlendirerek sanık Hakan Kadakal'ı "Eşi kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanığın duruşmadaki iyi halini takdiri indirim nedeni olarak kabul eden mahkeme heyeti, sanığın cezasını müebbet hapse indirdi. (DHA)