Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek olan Adli Yıl Açılış Töreni için Yargıtay davetini reddeden baroları insafsızlıkla itham etmenin anlaşılır bir yanı olmadığını söyledi. Toker, "Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı, egemenliğin yeni mekânıdır. Bilen biliyor: Bir yerde yeni saraylar yaptırılıyorsa, orada demokrasiden söz edilemez" diyerek Yargıtay ve Cumhurbaşkanlığı'nı aynı ortak paydada buluşturan bir ayrıntıyı verdi. Toker'e göre bu ayrıntı; Yargıtay'ın yapımı süren yeni binası ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı yapan müteahhit firma olan REC Uluslararası İnşaat ve Yatırım.
Toker'in "Bir egemenlik mekanı olarak Saray" başlığıyla yayımlanan (19 Ağustos 2019) yazısının ilgili bölümü şöyle:
Doğru olsa da öneri insanı acı acı gülümsetiyor. TBMM'den ek borçlanma yetkisi almak gibi bir derdin olmadığı ortada. Geç kalmak, iş işten geçtikten sonra yapmak ilgilisinin umurunda değil.
Kaldı ki bu, TBMM iradesinin çiğnendiği sayısız örnekten sadece biri.
Güçler ayrılığı ilkesi anlamsızlaşalı çok oldu.
★★★
Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı, egemenliğin yeni mekanıdır. Bilen biliyor: Bir yerde yeni saraylar yaptırılıyorsa, orada demokrasiden söz edilemez. Otoriter rejimlerin, monarşilerin, krallıkların, şahlıkların mekanıdır çünkü saray. Bu hakikati ben değil tarih söylüyor. O yüzden Cumhurbaşkanlığı, hiç alakası olmadığı halde Saray'ı Külliye diye anıp öyle anılmasını telkin ediyor.
Adli Yıl Açılış töreninin Saray'da yapılmasının Atatürk Orman Çiftliği parseli üzerinde kurulu yeni egemenlik mekanını pekiştirmek anlamına geleceği açıktır.
Adli Yıl açılış törenleri eskiden gerçekten Yargıtay'ın mütevazı konferans salonunda yapılırdı. O küçük salonun günümüzde güvenlik, kalabalık vs gibi nedenlerle ihtiyaca cevap vermeyeceği doğrudur. Ama bu realite, törenin partili Cumhurbaşkanı mekanında yapılmasını gerektirmiyor. Dolayısıyla Yargıtay'ın daveti protesto eden baroları insafsızlıkla itham etmesinin anlaşılır bir yanı yok.
Baroları, tören sanki kendi salonunda yapılacak gibi davet eden Yargıtay ile Cumhurbaşkanlığı'nı aynı ortak paydada buluşturan ilginç ayrıntıyı hatırlatarak bitirelim:
Yargıtay'ın yapımı süren yeni binası ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı (21/b ile) yapan müteahhit firma aynı: REC Uluslararası İnşaat ve Yatırım.
Yazının tamamı için tıklayın