Gündem

Yargıtay'dan ağır hasarlı satılan ikinci el araç hakkında önemli karar

Kararda, "Davacı aracı satın alırken mevcut ayıbı bilmeyerek daha yüksek meblağ ödediğinden aradaki farkı isteme hakkına sahiptir" ifadeleri kullanıldı

14 Ağustos 2019 16:19

Yargıtay, ikinci el araç alım satımına ilişkin çok önemli bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, satın aldığı aracın pert kayıtlı (herhangi bir trafik kazasında aracın ağır hasar alması ve kullanılamaz hale gelmesi ya da değerini kaybetmesi) olduğunu öğrenen vatandaşın tazminat davasını "almadan basit bir sorgu yaparak öğrenebilirdi" diyerek, reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. Kararda, "Davacı aracı satın alırken mevcut ayıbı bilmeyerek daha yüksek meblağ ödediğinden aradaki farkı isteme hakkına sahiptir" ifadeleri kullanıldı.

Dava, Konya 2. Tüketici Mahkemesi'nde görüldü. Mahkemede dinlenen satıcı, araçta pert olma durumundan haber ve sorumluluğu olmadığını, M.K.'nın aracın kontrollerini yaptırdığını belirterek, davanın reddine karar verilmesini istedi.

"Araştırmalıydın"

Taraf beyanlarını alan mahkeme, davanın reddine karar verdi. Yerel mahkeme kararında, "davacı basit araştırmalarla araç üzerindeki tamir işlemlerini öğrenerek uygun fiyatta anlaşabilirdi" denildi. Bu karar M.K. tarafından temyiz edildi.

Yargıtay bozdu

Temyiz talebini görüşen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı. Yerel mahkemenin davanın reddi kararı bozuldu.

M.K.'nın satın aldığı araçta pert kaydı olduğunu sonradan öğrendiği ve aracın ayıbını öğrenir öğrenmez de dava açtığı belirtlen kararda, alıcının, satın aldığı araçla ilgili olarak Trafik Şube Müdürlüğü'nce tutulan kayıtları, aracın sigorta kayıtlarını inceleme SMS'si atarak bilgi edinme yükümlülüğü olmadığı ifade edildi.

Davacının aracı satın alırken mevcut ayıbı bilmediğine göre, aracı davalı akdinden alırken ayıplı olduğunu bilmeyerek daha yüksek meblağ ödediğinden aradaki farkı isteyebileceği vurgulandı. Kararda, “Satışa konu araç hukuk ayıplıdır. Satıcı ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur. Davacı Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, davalıdan tazminat istemekte haklıdır" denildi.

Dava yeniden görülecek 

Yargıtay'ın bu kararı sonrası yeniden görülecek davada mahkeme, M.K.'ya aracın gerçek değeri ile ödediği rakam arasında kalan miktarda tazminat ödenmesine hükmedecek.