Gündem

Yargı Reformu yasalaştı ama Eren Erdem hâlâ tutuklu

4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan Erdem için 24 Ekim'de tahliye başvurusu yapılmıştı

25 Ekim 2019 19:27

Yargı Reformu Paketi'nin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, istinaf mahkemelerinde 5 yılın altında aldıkları cezası kesinleşenlere temyiz başvurusu, halen cezaevinde cezaları infaz edilenlere de tahliye yolu açıldı.

Bugün (25 Ekim) Cumhuriyet gazetesi davasının tek tutuklusu Emre İper ile gazeteci Hüseyin Aykol hakkında tahliye kararları verildi.

Gazeteci kökenli Cumhuriyet Halk Partisi’nin eski milletvekili ve CHP PM üyesi olan ve 4 yıl 2 ay hapis cezası alan Eren Erdem’in tahliye başvurusuyla ilgiliyse hâlâ bir karar verilmedi.

T24’e konuşan Erdem’in kardeşi Erdeniz Erdem, avukatlarının dün hem kararı veren İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne hem de dosyanın gönderildiği İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’ne başvuru yaptığını, karar çıkıp dosya İstinaf mahkemesine gönderildiğinden yerel mahkemenin “karar verilmesine yer olmadığına karar verdiğini”, istinaf mahkemesine başvurularına ise bir cevap verilmediğini söyledi.

Erdeniz Erdem “Eskiden tutukluğu keyfi ama kanuna uygundu, şimdiyse kanunsuz. Eren Erdem’in normalde daha yatacağı süre 10 ay. Bu reformla beraber Yargıtay yolu açıldı. Yani istinaf kararı onaylar ya da bozarsa karar yerel mahkemeye gelecek, oradan Yargıtay’a gidecek. Yargıtay’ın dosyayı ele alması bir yılı bulacak. Kararı onarsa Eren zaten fazladan yatmış olacak, beraat ederse boşuna yatmış olacak. Cezası kesinleşenler tahliye oldu, kesinleşmeyenler hala bekliyor” diye konuştu.

Bugün kararı beklediklerini ancak çıkmadığını belirten Erdeniz Erdem “Herhalde bir gün daha fazla kalsın, dışarıdakiler bir gün daha beklesin, dışarıdakileri bir gün daha yıpratalım diyorlar” dedi.

Erdem ailesi karar için pazartesiyi bekliyor.

Eren Erdem’in davası

Eren Erdem'e, bir dönem genel yayın yönetmenliğini yaptığı Karşı Gazetesi'ndeki haberler nedeniyle hakkında, "Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek", "Gizli tanığı deşifre etmek" ve "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından dava açıldı.

Eren Erdem, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından 21 Mayıs 2018'de Atatürk Havalimanı'na gitmiş, ancak hakkındaki yurtdışı çıkış yasağı nedeniyle çıkış yapamamıştı.

29 Haziran 2018’de tutuklanıp Silivri Cezaevi’ne gönderilen Erdem hakkında, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7 Ocak'ta görülen ikinci duruşmada ara kararını açıklayan heyet, "delil durumu, yargılamanın geldiği aşama, tutuklulukta geçirdiği süre, sanık tarafından karartılacak delilin bulunmaması ve dosya kapsamını" dikkate alarak Eren Erdem'in tahliyesine karar vermişti.

Erdem'e yurtdışına çıkış yasağı ve haftada iki gün polis karakoluna imza atma şartı vardı. Yakınları, Erdem'in tahliyesini beklerken, gece saatlerinde duruşma savcısının tahliye kararına itirazı üzerine üst mahkeme olan İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkardı, Erdem tekrar tutuklandı.

Erdem 2 Mart'taki karar duruşmasında "soruşturmanın gizliliğini ihlal” ve “gizli tanığın ifşası” suçlarından beraat etti, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.