Ekonomi

Yaptırımların ardından İstanbul Boğaz'ı yakınlarında Rus petrol tankeri yoğunluğu

Rus petrolü taşıyan gemiler, sigorta problemi ile karşı karşıya

06 Aralık 2022 09:21

AB ülkelerinin geçen hafta Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole yönelik yeni yaptırımlarının hayata geçmesiyle Rus ve Kazak petrolü taşıyan gemileri İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde yoğunluk oluşturdu.

Avrupa Birliği'nin tavan fiyatla birlikte gelen yeni yaptırımları Rus petrolü taşıyan gemilerin sigorta problemi ile karşılaşmasına neden oldu.

Bloomberg HT'nin aktardığı habere göre, sigorta mektubu olmayan ve Boğazlardan geçmek isteyen Rus ve Kazak petrolü taşıyan gemiler bekletiliyor. Bu nedenle İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde Rus ve Kazak petrolü taşıyan gemilerin biriktiği görülüyor.

Financial Times'ın aktardığı habere göre ise en az 19 petrol tankeri İstanbul ve Çanakkale Boğazı'nda bekliyor. Haber için değerlendirmelerde bulunan ABD Hazine yetkilisi, "Türkiye'nin yeni politikasının gemilerin geçişini nasıl karmaşıklaştırabileceğinin farkındayız" dedi. Britanya'dan bir yetkili ise "endişelerini" dile getirdi.

AB yaptırımları dün yürürlüğe girdi

Cuma günü yürürlüğe giren tavan fiyat uygulamasının ardından Türk sularındaki petrol taşıyan gemilerden 'sigorta mektubu' garantisini sağlaması isteniyor. Türkiye'nin sigorta uygulaması AB'nin 5 Aralık itibariyle yürürlüğe giren yaptırımlarına bir karşılık olarak nitelendiriliyor.